Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 29. 11. 2022.

| Ekonomija

Revizori u Domu zdravlja Pirot - nabavke bez tendera i viša plaćanja od planiranih

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
dom zdravlja pirot
Revizori utvrdili nepravilnosti; foto: JV

Bez raspisivanja javne nabavke pirotski Dom zdravlja je 2021. godine kupio kancelarijski materijal i zdravstvene obrasce, a mimo pravila za izmene ugovora povećao vrednost druge dve nabavke iz 2020. godine za 1,15 miliona dinara, između ostalog je otkriveno u reviziji poslovanja te institucije koju je uradila Državna revizorska institucija.

Tako je DRI otkrila da je Dom zdravlja Pirot izvršio nabavke dobara u iznosu od 2,42 miliona dinara bez poštovanja odredbi Zakona o javnim nabavkama, a nabavku kancelarijskog materijala je realizovao putem narudžbenice, umesto da raspiše tender.

Dom zdravlja je sproveo nabavku kancelarijskog materijala i zdravstvenih obrazaca putem narudžbenica u 2021. godini, koji čine tehničku, tehnološku, funkcionalnu i drugu objektivnu celinu ukupne procenjene vrednosti 1,27 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene zakona - stoji u izveštaju DRI-a.

1,15 miliona dinara više od planiranog potrošeno je na nabavke goriva i medicinskog materijala 2020. godine, iako po Zakonu o javnim nabavkama vrednost nabavke može da se poveća do maksimalnih 10%, što u ova dva slučaja ponaosob nije bio slučaj.

Članom 160 Zakona o javnim nabavkama koji je u primeni od 1. jula 2020. godine propisano je, pored ostalog, i da naručilac može tokom trajanja ugovora o javnoj nabavci da izmeni ugovor na način da se poveća obim nabavke, ako je ispunjen uslov da vrednost izmene mora da bude manja od 10% prvobitne vrednosti ugovora o javnoj nabavci dobara ili usluga, odnosno manja od 15% prvobitne vrednosti ugovora o javnoj nabavci radova - piše u izveštaju.

Revizori su otkrili i da je Dom zdravlja za usluge mobilne telefonije zaključio ugovor sa Telekomom Srbije na 24 meseca, a da nije pribavio saglasnost Upravnog odbora, a takođe je u toku revizije utvrđeno i da je loše obračunavao koeficijent za dodatak na platu za prekovremeni rad zaposlenih i dodataka na platu za minuli rad.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Izveštaj o reviziji Doma zdravlja Pirot (preuzmi) - 1,587.98 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: