Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 8. 10. 2022.

| Ekonomija

Revizori u niškom Kliničkom našli propuste u isplati zarada, popisu imovine i konkursu za direktora

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
Brojni propusti; foto: Vanja Keser

Niški Univerzitetski klinički centar nije isplaćivao zaposlenima prekovremeni rad i nije raspisao konkurs za direktora u roku - neki su od nalaza Državne revizorske institucije za 2021. godinu. Pronađeni su i propusti u popisu imovine, kao i u prikazivanju potraživanja.

Iz DRI skreću pažnju na to da su iz niškog Kliničkog isplaćivali zarade po ugovoru, bruto i neto, ali da nisu plaćali radni učinak i korektivni koeficijent, što obuhvata prekovremeni rad, praznike, godišnje odmore i drugo što po Zakonu treba da se isplati.

Upravni odbor te ustanove, kako navode iz Revizorske institucije, nije raspisao konkurs za direktora u roku, odnosno pre isteka mandata vršioca dužnosti direktora.

Osnivač nije imenovao organe zdravstvene ustanove najkasnije u roku od tri meseca od dana isteka mandata prethodnih organa - piše u izveštaju.

Kažu da bi UKC Niš i Republički fond za zdravstveno osiguranje trebalo da preispitaju i opravdanost i naplativost spornih potraživanja još iz 2016. godine. Poručuju i da je neophodan sporazum između Kliničkog centra, RFZO-a i Medicinskog fakulteta.

U izveštaju DRI navedeno je da je UKC prikazao manju vrednost zgrada i objekata, kao i nefinansijske imovine za oko 192 miliona dinara.

Nisu prikazali pravo stanje ni kada je reč o potraživanjima - iskazali su ih za oko 2 miliona više, niti kada je reč o kreditima - iskazali su ih za oko 13,7 miliona dinara više.

U Izveštaju o izvršenju budžeta u periodu od 1. januara 2021. do 31. decembra 2021. godine, više je iskazao rashode na kontu 483100 - Novčane kazne i penali po rešenju sudova, u iznosu od 2.646 hiljada dinara, dok je u istom iznosu manje iskazao rashode na: kontu 415000 - naknade troškova za zaposlene, kontu 423400 - usluge informisanja, kontu 485100 - naknade štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa i kontu 482300 - novčane kazne, penale i kamate - piše u izveštaju.

Iz Revizorske institucije kažu da je niški Klinički iskazao manje i obaveze za nagrade i druge posebne rashode, stanje obaveza prema dobavljačima i obaveze za socijalnu pomoć zaposlenima ukupno za oko 7,5 miliona dinara. Pronađeni su i propusti u popisu imovine.

Popis dragocenosti i drugih novčanih vrednosti fizičkih lica nije popisana na posebnim popisnim listama. Izveštaj Centralne popisne komisije o popisu imovine i zaliha ne sadrži iskazano knjigovodstveno i stvarno stanje imovine - navode iz DRI.

Takođe, utvrdili su da je UKC evidentirao vrednost menica koje nisu naplative, kao i tuđu opremu dobijenu na korišćenje, pa tako delo završnog računa prikazao za oko 242 miliona dinara više nego što on zapravo iznosi.

Revizori su Univerzitetskom kliničkom centru dali ukupno 12 preporuka za otklanjanje nepravilnosti i preduzeli pet mera u postupku revizije, ali ne preciziraju o kojim merama je reč.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Caca

    17:56 // 20. 10. 2022.

    Za razliku od KC Niš, KC Vojvodine i KC Srbije u Kragujevcu DRI nije tražiio sporazum između RFZO, fakulteta i KC ( da profesori ne bi primali duple plate i vodili se kao zaposleni na dva mesta) . Možda su našli su vezu .

  • Raspad KC ali dzepovi puni

    15:55 // 9. 10. 2022.

    KC se raspada uzduz i popreko,nista ne funkcionise i to svi vide koji imaju nesrecu da se tu lece-odmah krece dobro razradjena kombinaciha koju organizuje Uprava sa direktorima da se ide privatno i da se bolesnicima isprazne dzepovi a njima napune.Sve to zna Perisic i podrzava jer krece da pravi privatnu kliniku zajedno sa vlasnicima klinike Maja.Zato je sprecio Human da zida,nece konkurenciju…

  • Nikola

    11:54 // 9. 10. 2022.

    Nek odu revizori u medicinu rada .. tamo magacioneri rashoduju ispravne masine koje kostaju po 20 hiljada eura .. prodaju po duplo nizoj ceni i lepo se ugrade ... To sam ja licno vido ... ,a direktorka nema pojma sta se desava jer je to jedna razradjena druzina koja najvise zaradi kada se promeni direktor i dok jos uvek ne zna sta se desava oko njega.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: