Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 21. 6. 2021.

| Ekonomija

Revizori utvrdili brojne nepravilnosti u poslovanju Opštine Kuršumlija

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
zgrada opštine
Brojne nepravilnosti; Foto: LJ. M.

Neslaganja u delu prihoda i rashoda budžeta, neraspodela suficita, nepostojanje sistema internih kontrola i loše izvršen popis u javnim ustanovama - samo su neki od nalaza koje je Državne revizorske institucije nakon kontrole poslovanja Opštine Kuršumlije za 2020. godinu. DRI je dala ukupno 24 preporuke, a neke mere su preduzete i tokom postupka revizije.

Prilikom provere završnog računa za 2020. godinu revizori su naišli na brojne nepravilnosti u poslovanju - netačno je prikazano početno stanje budžeta i višak prihoda i primanja prenetih i neraspoređenih iz ranijih godina.

Brojne neslaganja uočena su u Bilansu prihoda i rashoda, kao i u Bilansu stanja.

Deo prihoda u Bilansu prihoda i rashoda je je više iskazan u iznosu od 448.000 dinara, dok je deo rashoda više iskazan za 658.000 dinara. Takođe, deo rashoda i izdataka je manje iskazan u iznosu od 4.298.000 dinara, a deo rashoda i izdataka u finansijskim izveštajima je ukupno iskazan u većem iznosu od 113.942,000 dinara od iznosa utvrđenog nalazom revizije i u manjem iznosu od 113.942 hiljade dinara od iznosa utvrđenog nalazom revizije, čiji se efekti nisu odrazili na konačan rezultat poslovanja - stoji u izveštaju revizora.

Rashodi i izdaci u od 7.208.000 dinara nisu planirani i izvršeni u skladu sa organizacionom klasifikacijom, a manje je iskazan i budžetski deficit i njegova korekcija za 4.088.000 dinara.

Takođe, utvrdio je revizor, nije izvršena raspodela utvrđenog suficita za prenos u narednu godinu.

Revizor je utvrdio i da postoji neusaglašenost u vrednosti učešća u kapitalu javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Kuršumlija, te i da ona nije u potpunosti uspostavila efikasan sistem internih kontrola.

Postoje i neevidentirani prihodi i rashodi u izveštaju o izvršenju budžeta za 2020. godinu.

Deo prihoda nije evidentiran i iskazan u skladu sa klasifikacijom prema izvorima finansiranja u iznosu od najmanje 24.186.000 dinara. Deo rashoda i izdataka nije evidentiran i iskazan u skladu sa klasifikacijom prema izvorima finansiranja u iznosu od najmanje 23.543.000 dinara - utvrdio je revizor.

U svom izveštaju je utvrdio i da neki delovi izveštaja završnog računa nisu izrađeni u skladu sa propisima.

Nepravilnosti su uočene i kod popisa imovine jer, kako stoji u izveštaju, Opštinska uprava, PU "Sunce“, Narodna biblioteka, Sportski centar i Turistička organizacija nisu izvršili popis celokupne imovine i obaveza.

Revizor je dao 24 preporuke, a kako stoji u izveštaju, neke od mera su preduzete i tokom revizije.

Kompletan izveštaj DRI možete pročitati na ovom linku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TD

    00:29 // 22. 6. 2021.

    Kao bivsi revizor mogu reci da je revizija sprdnja,i interna i drzavna,obe su pod ingerencijom vlasti i ne mozes prstom da mrdnes,a ako krenes da 'mrdas' dobijes otkaz kao u mom slucaju...

  • Dragiša Popadić

    18:56 // 21. 6. 2021.

    To su ljudi koji su 30 godina na vlasti sa malim pauzama! Menjali su boje, SPS, DSS, SNS! 30 godina rade na štetu opštine i građana a u interesu privatnog preduzeća Planinka i uskog kruga ljudi!

  • Pantelija

    16:18 // 21. 6. 2021.

    A jel smeju vajni revizori da posete Gradsku opštinu Pantelej u Nišu ili Palilulu? šta bi tamo tek našli, ali ne smeju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: