Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 5. 7. 2014.

| Ekonomija

Rigorozna akcija isključenja struje dužnicima

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
struja
Opomene pred isključenje dobilo preko 16 hiljada potrošača sa jugoistoka zemlje;foto: elektrovojvodina.rs

Od ponedeljka, 7. jula, počeće intenzivno i masovno isključivanje struje svim potrošačima koji ne izmire dugove ni nakon slanja opomene pred isključenje, upozoravaju iz PD “Jugoistok” iz Niša.

Opomene pred isključenje dobilo je 16.505 potrošača sa područja koje pokriva “Jugoistok”, a čiji je pojedinačni dug preko 10.000 dinara.

U isključenja se kreće po nalogu "EPS Snabdevanja", a upozorenja su poslata, kako kažu u ovom preduzeću, svim kupcima koji zaključno sa obračunom za april 2014. godine duguju više od 10.000 dinara, kao i potrošačima koji nisu izmirili obaveze iako su već jednom bili upozoreni.

- Svi oni koji ne izmire svoj dug za električnu energiju ni nakon slanja opomena pred isključenje, mogu da očekuju dolazak ekipe elektrodistribucije koja će im obustaviti dalju isporuku energije, a time će ti kupci morati, pored uplate duga, plaćati i iznos za ponovno priključenje na mrežu - stoji u saopštenju “Jugoistoka”.

Povodom najavljene kampanje isključenja struje reagovao je niški Centar za zaštitu potrošača “Forum”, koji u svom otvorenom pismu navodi da bi ova akcija mogla biti suprotna Zakonu o energetici i Zakonu o zaštiti potrošača.

- Obustava isporuke električne energije se ne može vršiti neselektivno i kampanjski, jer je postupak obustave propisan Zakonom o energetici i Zakonom o zaštiti potrošača – poručuju iz “Foruma”.

racun Mnogima uz račun stigla i opomena pred isključenje

Napominju i da je prema Zakonu o zaštiti potrošača “zabranjeno trgovcu da u slučaju isključenja potrošača sa distributivne mreže” uslovljava ponovno uključenje, odnosno nastavak pružanja usluge plaćanjem zastarelih dugova potrošača. Dodaju i da snabdevač pre isključenja mora pisanim putem da upozori krajnjeg kupca da, u roku koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od 30 dana od dana dostavljanja upozorenja, izmiri dospele obaveze.

S druge strane, u "EPS Snabdevanju" tvde da se isključenje obavlja “u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, ispunjavajući pritom i odredbe Zakona o zaštiti potrošača koje se odnose na isključenje potrošača".

Primedba Centra za zaštitu potrošača je i što se “sečom struje” preti i energetski zaštićenim kupcima, koji imaju taj status jer primaju neki vid socijalne pomoći. U "EPS Snabdevanju" odgovaraju da ovaj status određenim građanima daje pravo na umanjenje računa za utrošenu električnu energiju, ali struja može da im bude isključena ukoliko ne izmiruju svoje obaveze.

Inače, ukupan dug kupaca sa područja Niša iznosi oko 2,8 milijardi dinara, od čega kupci iz kategorije „domaćinstvo“ duguju  blizu 1,5 milijarde, dok privreda duguje 1,3 milijarde dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko manojlovic

    18:04 // 20. 7. 2014.

    Iskljucujete struju sirotinji koja jedva sakupi za osnovne stvari,dug se "nagomila" 10.000 din.,i eto vas sa makazama i starom pesmicom ... mi samo radimo svoj posao.divna zemlja!

  • zoran

    13:42 // 8. 7. 2014.

    struju isključuju a stigla su i nova rešenja za porez koja su uvećana više nego duplo meni je bilo 1736,00 a sad je 4100,oo to niko ne spominje

  • Lazna uzbuna

    14:23 // 7. 7. 2014.

    Iskljucuju li ili samo plase?
    Mere puls narodu
    Ne javlja niko nista!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: