Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:46, 1. 6. 2021.

| Ekonomija

Rod kajsije, trešnje i breskve u Toplici manji i do 70 odsto, ratarske kulture u dobrom stanju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
sljive
Ratarske kulture za sada dobre, rod šljive na nivou prošlogodišnjeg; Foto: Lj. M.

Zbog mrazeva tokom marta i aprila ovogodišnji rod kajsije i breskve biće slabiji od 50 do 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Šljiva je pretrpela manju štetu od mraza i za sada je u dobrom stanju, dok je višnja nešto slabije rodila, kažu iz prokupačke Poljoprivredne stručne službe. Pšenica, ječam i druge ratarske kulture na teritoriji Toplice posejane tokom jesenje setve prošle i prolećne ove godine za sada nalaze u dobrom stanju.

Stručnjaci kažu da su ove godine ratarske kulture posejane na površini od oko 9.000 hektara, od toga pšenica na površini od 6.000, ječam na 2.000 i ostale kulture poput raža, ovasa i tritikala na oko 1 hektar.

Pšenica se trenutno nalazi u fazi cvetanja i formiranja zrna, dok je ječam u fazi nalivanja zrna. Tokom zimskog perioda i početkom proleća nije bilo dovoljno padavina, tako da na oraničnim poljima nema dovoljno dubinske vlage, pa bi određena količina padavina u narednom periodu dobro došla, kako ratarskim, tako i ostalim poljoprivrednim kulturama u Topličkom okrugu – kažu u PSSS u Prokuplju.

Ističu da rod voća na prokupačkoj teritoriji varira, te da se očekuje da zasadi pod šljivom koji su kasnije cvetali imaju rod na prošlogodišnjem nivou, ali da je višnja nešto slabije rodila od prošle godine.

Na teritoriji Prokuplja gotovo 70 odsto stanovništva se bavi nekom vrstom poljoprivredne proizvodnje, a najraspostranjenije su voćarske kulture šljiva i višnja, ali u poslednje vreme sve je veći broj zasada vinograda i površina pod malinom, jagodom i dunjom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: