Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 25. 7. 2012.

| Ekonomija

Rudnik Jerma ponovo radi?

Autor:V.M. i P.B.Izvor:Južne vesti
rudnik jerma rakita

Čuveni rudnik uglja "Jerma" kod Babušnice, u kome je snimljen jedan od prvih jugoslovenskih igranih filmova, mogao bi uskoro ponovo da počne da radi.

Odbornici Skupštine Opštine dozvolili su pirotskom privatnom preduzeću "Hram" eksploataciju kamenog uglja, za koji se smatra da je jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

Tačnije, ovo preduzeće je još 2004. godine dobilo saglasnost Ministarstva rudardstva i energetike, a lokalna vlast sada je "Hramu" dala saglasnost da koristi pravo ulaza u tri jame rudnika u selu Rakita.

Prema proceni stručnjaka kameni ugalj iz rudnika "Jerma" je među najkvalitetnijim u Evropi. Nakon što je 2004. godine pokrenuta procedura otvaranje rudnika brojne analize stručnjaka sa beogradskog Rudarsko geološkog fakulteta, ispostavilo se da je reč o rudnik-jerma-film2 veoma kvalitetnom kamenom uglju sa primesama antracita, koji je preko potreban cementarama, železarama i toplanama. Procenjene rezerve kreću se blizu 100 miliona tona.

Rudnik "Jerma" zatvoren je 1964. godine, ali je ostao poznat po tome što je 1929. godine tu snimljen prvi "naručeni" igrani film u Kraljevini Jugoslavije, "Rudareva sreća",  zagrebačkog reditelja Josipa Novaka.

Rudareva sreća

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komentar

    11:27 // 31. 7. 2012.

    Čuj ti VMRO,
    nemoj da bez potrebe dižeš ovde prašinu. Odgovorno tvrdim da Bugarska manjina u potpunosti delu sudbinu sa Srpskom većinom na celom jugoistoku Srbije. Te priče o planskom zapostavljanju nekog sela ili grada su GLUPOST. Bio, video, znam...
    A inače u potpunosti se slažemo oko Opštinara i rudnika. Mnogo nje potrebno novca za ponovno aktiviranje rudnika. Čini mi se da je ovo pre ideja za uzurpuranje licence, koja može biti posle za dobre pare prodata drugome...

  • milos davidov

    10:09 // 29. 7. 2012.

    Sve je to izvodljivo i moguce samo da su u igri ozbiljnij igraci i iskrena namera da se rudnik Jerma pokrene i donese boljitak tom kraju Srbije ali posto po svemu sudeci iza svega toga stoji neka druga namera kao sa hotelom Mir slaba vajda od svega toga.
    Vreme ce pokazati svoje.

  • Zarko

    23:30 // 28. 7. 2012.

    Ma vazi rudnik Jerma u Rakiti je konzerva platite 100 dinara otvorite i kopate naj kvalitetniji ugalj u evropi !!!O cemu vi pisete ja zivim u Rakiti , da li znate kolika je to investicija i koliko para je potrebno da se rudnik opet obnovi ? Pa ovi iz opstine 10 godina ne mogu da naprave prilaz do mosta , put od Zvonca do Rakite je katastrofa , pitanje je vremena kada ce skola u selu da se srusi !!!Pisite malo o tome Rudnici se u danasnje vreme ne otvaraju krampom i lopatom okanite se corava posla !!!

    • VMRO

      20:54 // 29. 7. 2012.

      Opstinu ne interesuje poboljsanje zivota ljudi pogotovo ne u delovima gde zivi bugarska manjina.Njih interesuje da trpaju pare u dzepove i da glume elitu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: