Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 6. 4. 2010.

| Ekonomija

Rudnik "Lece" počinje da radi 8. aprila

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Rudnik "Lece"

Rudnik olova, zlata i cinka "Lece", kod Medveđe, zvanično počinje sa radi om 8. aprila, saopšteno je iz koncerna "Farmakom MB", koji je vlasnik tog jedinog rudokopa u Jablaničkom okrugu.

Miroslav Bogićević, koji je kupio rudnik "Lece" za 9,5 miliona evra, što je bila početna cena, obećava da će do posla doći oko 300 rudara.

- Kako se rudnik bude oporavljao, tako će i broj rudara biti veći, što će doprineti i preporodu ovoga kraja – smatra Bogićević, vlasnik koncerna "Farmakom" iz Šapca, u čijem je sastavu 14 rudokopa širom Srbije.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u rudniku je bilo zaposleno 1.000 rudara. Proizvodnja je zaustavljena 2001. godine, iako je ruda decenijama imala najfiniji sadržaj zlata u Evropi. Kolektiv je definitivno zatvoren 2004. godine, a dve godine kasnije uveden je stečaj. Prema ranijim procenama stručnjaka, samo se na jalovištu rudnika Lece nalazi oko tri tone zlata, a u rudokopu rezerve olova, zlata i cinka dovoljne su za normalnu eksploataciju u narednih 50 godina.

Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa, kaže da je rudnik "Lece" bio okosnica razvoja ovog zaostalog kraja i očekuje da će posle početka eksploatacije rude ekonomske prilike biti neuporedivo bolje u Gornjoj Jablanici i da će biti zaustavljene seobe koje su decenijama obeležje ovog dela juga Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: