Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:30, 8. 2. 2017.

| Ekonomija

Rušenje i otkup parcela prvi korak u izmeštanju pruge u Nišu

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Pruga
Foto: Pixabay/Thom1309

Posle višedecenijskog obećavanja da će pruga biti izmeštena iz centra grada, gradske vlasti sada najavljuju da će do kraja 2018. godine biti okončan prvi korak. Oko 60 objekata će biti porušeno, a u Nišu i okolini otkupljeno 1.700 parcela kroz koje će proći nova pruga, najavljuje koordinator projekata i doskorašnji zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

Oko 2.200 suvlasnika parcele koje se nalaze u Popovcu, Panteleju, Donjoj i Gornjoj Vrežini, zaključno sa potezom između Proseka i Sićeva, a kroz koje će proći pruga, trebalo bi da do oktobra 2018. godine dobiju rešenja o izuzimanju zemljišta.

Cena će se, kako kaže Slavković, po kvadratnom metru kretati od 300 do 5.000 dinara.

Cene su unapred određene i zavise od zone u kojima se nalazi. Zemljište koje je bliže gradu, kao i ono na kome su zasađeni voćnjaci biće skuplje - objašnjava on.

Konačno počinje postupak izmeštanja pruge Počinje postupak eksproprijacije; foto: JVKako pojašnjava Slavković, zaobilaznica obuhvata oko 90 hektara zemlje, od čega je 34 privatno zemljište koje je u procesu ekproprijacije.

Kaže da će svi vlasnici preko čijih parcela će proći pruga, biti obavešteni o daljoj proceduri i ceni otkupa i da će moći da se žale ukoliko ne budu zadovoljni.

Slavković dodaje i da će ovih dana biti pokrenut i sajt na kome će se naći sve informacije o obilaznici, pa će ljudi moći da se informišu o svemu, ali savetuje da najpre sačekaju rešenje.

Dok ne dobiju rešenje katastra moj savet vlasnicima je da ništa ne prejudiciraju. Kada dobiju rešenje objasnićemo im šta znači prvi postupak promene namene zemljišta, a onda i šta znači drugi postupak eksproprijacije - objašnjava.

Podsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Za izmeštanje pruge u dužini od 22 kilometra iz gradskog budžeta je izdvojeno 15 miliona evra, koje će pokriti republički budžet, kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović. 

Ugovor o izradi projekta preparcelacije železničke obilaznice kod Niša, u Gradskoj kući potpisali su predstavnici firme "Geodata PGJ DOO" i Direkcija za izgradnju grada. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Blackburn

    16:45 // 9. 2. 2017.

    A,kada se sve zavrsi,neka belmuz i sjenicki sir ,uz pastirsku frulicu uvelicaju izmestanje pruge.Posluzivace johny i uvelicace narodnu zabavu.

  • ledi

    15:13 // 9. 2. 2017.

    Jasno je da nema ništa od toga, zar ne?

  • Kes

    13:26 // 9. 2. 2017.

    Sedite voćnjake.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: