Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 5. 12. 2014.

| Ekonomija

Rusi žele da grade hidroelektranu u Leskovcu

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
leskovac-rusi.jpg
Sastanak Cvetanovića sa predstavnicima ruske kompanije

Najveća ruska kompanija za izgradnju hiodroelektrana „RusHydro“ želi da sagradi hidroelektranu na vodosistemu Barje.

Rusi su, po zakonu, otvorili firmu u Srbiji „Elektro razvoj“ sa 100% svog kapitala i potpisali memorandum o saradnji sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem kojim im je dozvoljeno da u narednih 6 meseci pripreme tehnički projekat kao preduslov da dobiju dozvolu za izgradnju hidroelektrane na prostoru vodosistema Barje, iz koga se ceo Leskovac snabdeva pijaćom vodom.

Kako je objašnjeno, hidroelektrana bi bila izgrađena na potezu između same brane Barje i fabrike za prečišćavanje vode. Na cevovodu bi se ugradila turbina snage 3x100 kilovata, a ona bi radom obogatila vodu kiseonikom, što bi dovelo do uštede u korišćenju hemikalija za prečišćavanje pijaće vode.

Ovakve hidrolelektrane se rade svuda po Evropi. Možda bi bila pilot projekat u Srbiji, ali su slične već izgrađene u Austriji, Švajcarskoj i Italiji - objasnio j e Zurab Merabišvili, suvlasnik firme „Elektro razvoj“.

Iz lokalne samouprave tvrde da su sa predstavnicima ruske kompanije već obišli vodosistem Barje, konsultovali se sa stručnjacima iz oblasti ekologije i ustanovili da nema opasnosti za ugrožavanje ekosistema na ovom području.

To je potvrdio i direktor Vodovoda,koji gazduje branom i fabrikom vode, kao i stručnjaci ovog preduzeća - kaže Milan Milenković, pomoćnik gradonačelnika Leskovca .

Ipak, postavilo se pitanje rizika i mogućnosti ugrožavanja kvaliteta vode za piće jer je jedan projekat izgradnje hidroelektrane na samoj brani Barje već odbijen zbog opasnosti da bi njen rad menjao nivo vode u jezeru, što bi izazvalo množenje algi i potencijalno dovelo do ekološke katastrofe. Gradonačelnik tvrdi da razloga za brigu nema.

To je bila zamisao jedne domaće firme. Mi smo se potrudili da, iako su već krenuli sa izgradnjom, da sve obustavimo na vreme i ne damo im potrebne dozvole. Tada je postojala opasnost, a ovde je reč o potpuno drugačijem projektu koji ne ugrožava ničiju bezbednost - tvrdi Cvetanović.

Inače, firma „Elektro razvoj“ postoji u Srbiji već tri godine i dobila je odobrenja resornih ministarstava Republike Srbije za izgradnju hiodroelektrana na nekoliko lokacija, ali ni na jednoj nisu počeli sa izgradnjom. Kako kažu, u pitanju su samo problemi administrativne prirode. Nakon što dobiju dozvolu, kažu da na Barju hidroleketranu, čija vrednost ne bi bila veća od 120.000 evra, mogu da sagrade za svega tri meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Milanovic

    14:57 // 19. 12. 2014.

    Narodu nikad pravo !
    Oprez sbvakako DA, ali defetizam i negodovanje svake akcije je strašno !
    Predlažimo, umesto što kritikujemo !!!

  • Miroslav Jović

    13:19 // 8. 12. 2014.

    Poziv svim NVO i udruženjima gradjana da otvore četvore oči kada je u pitanju ovakva kombinacija gradonačelnika. On sada potpiše i dok tu udare finiš on ode dalje a ko može nek ga posle hvata za gušu.

  • Sinovac

    15:53 // 6. 12. 2014.

    Kada im se bude desila ista priča kao u Užicu, biće kukanja. Svaka hidroelektrana podiže temperaturu vode za 1-2 stepena, što je u vreme globalnog otopljavanja na ovim prostorima ravno katastrofi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: