Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 8. 8. 2019.

| Ekonomija

Ruska firma nakon "bega" iz Vranja tvrdi da je isplatila radnike i isporučila nameštaj

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
spilit
Još uvek je misterija zašto je investitor nestao iz Vranja; foto: I. M.

Nakon što je pogon u Vranju napustila "preko noći" i ostavila u neizvesnosti i bez posla oko 300 radnika i kupce bez nameštaja, ispostava ruske kompanije Spilit - Nefa nameštaj tvrdi da je isplatila zaposlenima zaostale plate i mušterijama isporučila naručen nameštaj. Da su isplaćeni od ruskog investitora, potvrđuju i sada bivši radnici.

Jedan od bivših radnika, koji je bio jedan od 70% zaposlenih u Nefi koji su bili angažovani preko agenciji Adeko, kaže da su Rusi izmirili dugovanja prema zaposlenima.

Rekli su da će krajem maja isplatiti zaostalu zaradu, a ostatak krajem juna, i to su ispoštovali. Koleginica koja je bila u stalnom radnom odnosu kaže da su njih Rusi isplatili i pre toga - otkriva sagovornik Južnih vesti.

Na zvaničnoj stranici Nefa nameštaja stoji obaveštenje u kome piše da su isplatili zarade zaposlenima za maj i isporučili više od 700 porudžbina kupcima.

Na žalost nisu svi verovali u nas i bili iskrenih namera, što je rezultiralo otuđenju materijalnih vrednosti koja prelazi 200 hiljada evra. Posle ovakvog udarca ne možemo da nastavimo delovanjem u svojoj branši već moramo da se posvetimo istrazi i pravnim regulativima kako bismo povratili kako poslovni tako i lični ugled. Proces istrage je započet, kao i procesi eventualnog krivičnog gonjenja i vraćanja materijalnih vrednosti u saradnji i uz podršku nadležnih organa vlasti - navodi se u obaveštenju.

Napominju i da će dalje isplate i kompenzacije biti ostvarene nakon završetka procesa i povratka imovine kompaniji.


Nejasno zašto je ruski investitor otišao iz Vranja

Iako je bilo različitih izjava, do danas se ne zna šta je pravi razlog odlaska ove firme koja je u Vranje došla 2017. godine. Sada bivši radnici kažu da su imali pristojna primanja i da nisu imali zaostala dugovanja, kao i da pre odlaska ništa nije ukazivalo da ima bilo kakvih problema.

Pomoćnik gradonačelnika za lokalni privredno-ekonomski razvoj, rad i zapošljavanje Nenad Veličković, kaže da su se iz gradske uprave par puta sastajali sa radnicima, ali ne i sa nekim iz rukovodstva ruske kompanije.

Gradonačelnik je samo jednom stupio u kontakt sa jednim od vlasnika Andrejem Hodaševićem, koji je tada je rekao da će sve biti u redu i da niko od kupaca i zaposlenih neće biti prevaren. Kasnije se ni on više nije javljao. To je jedina informacija koju imamo - kaže pomoćnik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, Rusi nisu koristili subvencije Grada i redovno su izmirivali sve obaveze.

Spilit je u Vranje došao 2017. godine i tada započeo proizvodnju sofa i kreveta sa stotinak radnika, a bilo je najava da će zaposliti oko 1.000 ljudi i proširiti pogon, dok jedne noći nisu odlučili da samo nestanu.

Rusi su, nezvanično saznajemo, zainteresovani za prodaju mašina koje se još nalaze u iznajmljenim pogonima Jumka. Navodno je bilo reči da novi kupac samo treba da pokrene proizvodnju jer je posao razrađen.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    21:14 // 8. 8. 2019.

    Ovo sto rusi kazu nije tacno. Iz Niša sam, kupio sam namestaj (20 hilj. din.) prijavio sam se njihovoj sluzbi da nisam dobio namestaj i od tada NIŠTA!

    • Vladimir

      11:28 // 10. 8. 2019.

      Pa što ne podneseš tužbu ako je istina to što pišeš? imaš račun da si platio nameštaj pa ih lepo tuži nema potrebe da lažeš . Za dvadeset hiljada fotelju nemaš da kupiš a kamo li nameštaj. Nego ovde svako može da piše razne laži pa tako i ovi koji komentarišu

  • Аца

    14:37 // 8. 8. 2019.

    А била је таква медијска хајка против Руса, а они све исплатили као што и рекли.Само да се оптуже....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: