Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 16. 5. 2019.

| Ekonomija

SANU istražuje potrebe za kadrovima u niškoj privredi

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Niš
Akademija ispituje potrebe MSP ali i studenata; Foto: V. Milić

Tržište rada Niša istraživaće devet meseci kako bi uskladili odnos između kadrova koji su potrebni kompanijama i onih koji se obrazuju. Na gradskom sajtu navode da bi na osnovu rezultata mogli da se kreiraju edukativni programi celoživotnog učenja, koji bi pomogli sticanju znanja i veština usklađenih sa realnim potrebama privrede.

Na projektu učestvuje osam malih i srednjih preduzeća koji zapošljavaju oko 2.300 ljudi.

Istraživanje je usmereno na identifikaciju potreba industrijskih preduzeća u Nišu kao poslodavaca za odgovarajućim obrazovnim profilima, kao i utvrđivanje postojećeg jaza u poslovnim veštinama novih visokoobrazovnih kadrova. Utvrđivanje razlika između veština potrebnih za obavljanje poslovnih aktivnosti i veština koje poseduju diplomirani studenti, kao i različitih dimenzija takve neusklađenosti na tržištu rada predstavlja prvi korak u procesu razvoja i unapređenja veština radne snage - navode na gradskom sajtu.

Za analizu je izabrano nekoliko oblasti koje su prepoznate kao prioritetne u privredi Niša.

Kriterijumi za selekciju partnera, osim veličine preduzeća i broja zaposlenih obuhvataju i delatnost preduzeća, oblasti industrijske proizvodnje koje su označene kao prioritetne – prehrambena, IT i elektro, mašinska i logistika, kao i reciklaža koja je usko povezana, jer je direktni dobavljač sirovina i za mašinsku i za elektro industriju - navode na sajtu Grada.

Iako nije precizirano kako će primenjivati rezultate istraživanja, navode da je njegov cilj, osim unapređenja postojećih obrazovnih profila, i "kreiranje potencijalnih edukativnih programa celoživotnog učenja koji bi pomogli sticanju znanja i veština usklađenih sa potrebama privrede Grada Niša".


Akademik Stojadinović: Fakulteti imaju velikih problema s upisom

Predsednik niškog ogranka SANU Ninoslav Stojadinović kaže da će u istraživanju koje rade za Grad, osim privrednika anketirati i same studente. Ipak, dodaje, rezultati svakako neće nametnuti obavezu fakultetima u Nišu da menjaju svoje programe, iako Stojadinović smatra da bi ovakvo istraživanje trebalo da poruče upravo visokoškolske ustanove koje su poslednjih godina u problemu.

Trebalo bi Grad ako ume i region da se uključi, da plasiraju rezultate i Privrednoj komori, tržištu rada, i mi ćemo tu da pomognemo. Fakulteti velike probleme imaju sa upisom, nema đaka, i privatni su u strašnoj krizi. Da su pametni fakulteti trebalo bi oni da plate ovakvo istraživanje, da se vidi šta treba privredi, da menjaju planove, programe - navodi akademik.

Projekat Analiza kadrovskih potreba industrijskih preduzeća u Gradu Nišu: razvoj konkurentnih obrazovnih profila finansira se preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sima Stupica

    17:21 // 19. 5. 2019.

    Kakav je to Univerzitet na kome je Džoni Antić večiti rektor!? Dajte, molim Vas gospodo iz SANU uozbiljite se! Sve je to pred raspadom! Ko će normalan poslati dete da se tu upiše da studira?!

  • Bruno

    17:32 // 16. 5. 2019.

    Nisam znao da Niš ima privredu, ako se motanje žice zove privredom.

    • Cobi

      19:41 // 16. 5. 2019.

      Zaboravio si na proizvodnju gaća.

  • Džimi Karter

    15:25 // 16. 5. 2019.

    Gospodo iz SANU možete da istražujete do mile volje, Niš je zacrtan za prljave tehnologije,prostu radnu snagu,bez Univerziteta,"poneki fakultetić ",poltrone,neznalice,sluge... Sa ovim ljudima koji nas vode nema svetla budućnost.Šta još treba da učine da dođe do promene vlasti?NARODE MOJ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: