Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 1. 2. 2016.

| Ekonomija

Blokirani računi stopirali uplate Ministarstva u niški budžet

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
novac
Nema para za loš rad; Ilustracija; foto: JV arhiva

Zbog blokade računa niških škola, Gradu Nišu je Ministarstvo finansija, kako kažu u Socijaldemokratskoj stranci, obustavilo redovnu uplatu novca iz republičkog budžeta. U Upravi za finansije potvrđuju ovu informaciju i kažu "da rade na tome".

Svakog meseca određena suma novca iz republičke kase “legne” na račun Grada Niša.

Međutim, kako kažu u SDS, ovog meseca toga neće biti, jer je Grad zakasnio sa plaćanjem svojih obaveza, računi škola su u blokadi i novac neće biti prebačen.

Gradski odbor Socijaldemokratske stranke smatra da je ovo, nakon izveštaja Državne revizorske institucije koja je utvrdila nenamensko trošenje novca,  nastavak urušavanja gradskih finansija koje je posledica nesposobnosti, neznanja, ali i nedostatka interesovanja bahate gradske vlasti da na adekvatan način upravlja javnim finansijama u Gradu Nišu - piše u saopštenju.

Gradonačelnik Zoran Perišić je, kako nam je rečeno u kabinetu, na službenom putu, a u Upravi za fiannsije kažu da transfer novca za januar jeste obustavljen.

Nama je transfer privremeno obustavljen dok ne otklonimo problem. Postoje škole koje nisu, prema programu za plaćanje RINO, rešile oko 1.000 faktura. MMF je tražio da se finansijska disciplina pooštri i to je to, ali mi intenzivno radimo na otklanjanju problema i iznos sa tih faktura je smanjen - kažu u Upravi.

Koliki je iznos nezatvorenih računa u Upravi nisu rekli, već su novinare uputili na sajt Ministarstva finansija. Nisu mogli ni sa sigurnošću da kažu da li će taj novac eventualno biti uplaćen u februaru ukoliko škole izmire svoje obaveze.

Taj novac nam sleduje i trebalo bi da bude uplaćen u februaru, jer nama to sleduje - kažu u Upravi.

U pres-službi Ministarstva finansija o ovom problemu nisu hteli da govore već su zatražili da se pitanja postave mejlom i naveli da će ta pitanja biti prosleđena nadležnom odeljenju.

Podsetimo, ove zime bar u jednom periodu desetak niških škola imalo je hladne radijatore i tokom nastave upravo zbog blokade računa.


Prvi put u istoriji?

U Socijaldemokrastkoj stranci kažu da se prvi put u istoriji desilo da Grad Niš ne dobije mesečni transfer novca iz republičkog budžeta.

Pitamo se kako je predsednik Stalne konferencije gradova i opština, naš gradonačelnik, doveo grad u ovakvu situaciju i dozvolio da Niš bude prvi i jedini veliki grad u Srbiji kome ministarstvo više ne može da toleriše pogrešne i bahate poteze u rukovođenju gradskim finansijama, iako je to činilo pune dve godine - piše u saopštenju socijldemokrata.

Posle negativnog izveštaja DRI, za SDS je, kao kažu, ovo još jedan dokaz da Grad Niš ima "najnesposobniju lokalnu vlast, oličenu u gradonačelniku i njegovim saradnicima, koja je gradska preduzeća, ustanove i škole dovela do kolapsa”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    20:45 // 3. 2. 2016.

    Bilo bi cudno,da je drugacije!

  • Miodrag Djordjevic

    06:33 // 2. 2. 2016.

    POZDRAV

  • ogorceni

    21:41 // 1. 2. 2016.

    A gde nam je gradonacelnik Zoki. Nemoj da ga uznemiravamo covek je na sluzbenom provodu u Italiji. Kakvi ce tek rezultati toga puta da budu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: