Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:56, 19. 10. 2015.

| Ekonomija

Saga oko prodaje “Niške pivare” se nastavlja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
pivara
Gajbe i dalje prazne, a sudnice pune; foto: JV arhiva

Dok nekadašnji radnici “Pivare” Niš traže zaostale plate mirnim protestom ispred Privrednog suda, advokat "Lus investmenta", navodno oštećene kompanije u postupku prodaje "Pivare", ukazuje na nepravilnosti, a stečajni upravnik Ljubomir Kostić kaže da je sve po zakonu.

Kapija “Pivare” je i dalje zaključana, zabrana raspolaganja imovinom je na snazi, a kupac, bugarski investitor “Kapitalni projekti”, koji je nakon 8 neuspelih licitacija izabran kao najbolji ponuđač, napustio je krug fabrike.

Prvo ročište po tužbi “Lus investmenta” zakazano je za petak 23. oktobar, a advokat ove kompanije Zoran Mitić ukazuje na to da stečajni upravnik nije poštovao zakon i nije na vreme obaveštavao sve zainteresovane strane o postupku prodaje.

Smatram da je stečajni upravnik onog trenutka kada je od “Kapitalnih projekata” dobio veću cenu trebalo da obavesti drugog ponuđača (prim. aut. "Lus investment") i kaže mu da njegova ponuda nije sada najbolja i da ga upita da li želi da svoju ponudu poboljša. To nije učinio već je zaključio ugovor o kupoprodaji - kaže Mitić. 

kostic Kostić: Radio sam po zakonu; foto: JV arhivaPovrh svega, kaže Mitić, upravnik se prilikom potpisivanja ugovora pozvao na Odluku Odbora poverilaca od 22. jula ove godine u kojoj piše da je “Pivara” prodata za 120 miliona dinara, a ne za 130.010.000 dinara na koliko je potpisan ugovor.

Međutim, stečajni upravnik Ljubomir Kostić kaže da je stečajni postupak vođen u skladu sa zakonom.

Ja sam se u čitavom postupku ponašao kao profesionalac, a tako su se ponašali i drugi činioci. Ovde nepravilnosti nema i to je potvrđeno odlukama Privrednog suda i Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Drugačiji navodi su obična klevetanja koja mene i vređaju - kaže Kostić.

Izveštaj Agencije za licenciranje zaista pokazuje da Kostić nije prekršio zakon i da je radio po pravilima. Međutim, advokat Mitić smatra da je nepravilnosti bilo i u ovom izveštaju.

Agencija nije smela da od stečajnog sudije traži mišljenje i da na osnovu njegovog mišljenja donese odluku o tome da li je bilo grešaka u radu stečajnog upravnika - kaže Mitić.

pivara4 Radnici "Pivare" ispred Privrednog suda; foto: JVU vreme dok traje prepucavanje na relaciji “Lus investment” - stečajni upravnik, radnici su ostali i bez posla i bez para, jer nakon stopiranja prodaje oni ne mogu da dobiju svoje zaostale plate iz stečajne mase.

Zato će, kako kažu, do petka i početka suđenja svakog dana mirno da protestuju ispred Privrednog suda kako bi dobili svoje zarade.

Podsetimo, bugarski biznismen Stefan Stefanov je početkom avgusta kupio “Pivaru Niš”, zaposleno je blizu 30 radnika i počeli su remonti na proizvodnji, ali je ova prodaja ubrzo završila na sudu.

Nakon žalbi i tužbi “Lus investmenta” čitav proces je stopiran. Privremena zabrana je nakratko ukinuta odlukom beogradskog Privrednog suda, ali je niški takvu odluku stopirao i sve vratio u pređašnje stanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • deki

    14:43 // 20. 10. 2015.

    Koja je razlika između dobrog i najboljeg advokata?
    Dobar te brani dobro, a najbolji poznaje sudiju.
    Bojjim se da je tako i u ovom slučaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: