Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 8. 12. 2017.

| Ekonomija

Samo jedna građanka na javnoj raspravi o budžetu Leskovca za narednu godinu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
rasprava
Javna rasprava o budžetu Leskovca, foto: B.A.

Svoju nezainteresovanost kako se njihove pare troše, Leskovčani su pokazali svojim nedolaskom na javnu raspravu o budžetu Grada, na koju se, među brojnim odbornicima, političarima i funkcionerima, pojavila tek jedna građanka. Međutim, ni ona nije učestvovala u raspravi.

Iako je Leskovac bio prvi grad na jugu Srbije u kojem su sami građani mogli da učestvuju u kreiranju budžeta zahvaljujući onlajn anketi koja je bila postavljena na gradskom sajtu, Leskovčani se nisu pojavili u sali Skupštine Grada da diskutuju o tome kako će se njihove pare trošiti 2018. godine.

Bila je samo jedna građanka, ali ni ona nije stupila pred govornicu, već je u skupštinskoj sali bila samo u ulozi nemog posmatrača.


Opšta mesta i političke čarke na javnoj raspravi o budžetu

Olivera Jović Olivera Jović, foto: B.A.Zbog čega je izvšenje budžeta tako loše, zašto se velike sume novca odvajaju za sređivanje propalih preduzeća, ali i predlozi na šta bi se mogle potrošiti pare svih građana, kao i na koje načine bi lokalna samouprava mogla da radi kako bi bila transparentnija, samo su neka od pitanja, koja su se mogla čuti na javnoj raspravi o budžetu Leskovca.

Da se malo novca ulaže u razvoj lokalnih preduzetnika, ocenila je Olivera Jović ispred Udruženja preduzetnika Leskovca, što, kako kaže, dovodi do toga da veliki broj njih ne može da premosti krizu, a posledica toga je i da sve manje ljudi želi da se bavi preduzetništvom.

Bolje je taj novac dati svakom pekaru ili obućaru - rekla je Jović.

Osim opaske da se malo računa vodi o lokalnim preduzetnicima i predloga kako rasporediti deo budžetski para, dala i nekoliko predloga o tome šta bi lokalna samouprava trebalo da učini kako bi njen rad bio transparentniji i pristupačniji građanima. Osim nje, na javnoj raspravi o budžetu svoje predloge i kritike dali su potpredsednik Pokreta “Dveri” Predrag Mitrović, i predsednik Gradskog odbora Social demokratska stranka Nenad Zdravković, koji su predlagali da se formulišu precedure i uputstva za samu izradu budžeta, ali i uputstva kako će se taj novac trošiti.

Iako je bilo nekoliko predloga o tome kako se i na šta mogu potrošiti pare svih građana, gradonačelnik Goran Cvetanović, ocenio je da ništa od toga nisu konkretni predlozi o kojima se može razmatrati.

Čuli smo ocene, procene i ekonomsko znanje, to je u redu i korektno, ali konkretno nije bilo predloga, da se na primer pozicija sporta poveća, a smanje socijalna davanja, što je konkretan predlog koji možemo da razmatramo – rekao je Cvetanović.

Podsetimo, predloženi budžet Leskovca za 2018. godinu iznosi nešto više od 3,9 milijarde dinara, što je za oko 11% manje od ovogodišnjeg, a osim na javnoj raspravi, građani su svoje predloge mogli da daju i popunjavanjem ankete na sajtu Grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    17:08 // 8. 12. 2017.

    Dobro je ... Leskovac barem ima jednu gradjanku !
    Zaostale /za ostale/ gradove - nisam siguran !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: