Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:57, 1. 2. 2018.

| Ekonomija

Šansa za posao mladih Prokupčana kroz pekarski zanat

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Pekari sve traženiji; foto: Opština Prokuplje

Kako napraviti dobar burek, otkriti sve tajne i steći neophodne veštine, učenici Poljoprivredne škole "Radoš Jovanović Selja“ u Prokuplju uče tokom trogodišnjeg školovanja, nakon čega dobijaju diplomu pekar majstora koja je, po mišljenju nadležnih, jedna od traženijih u Srbiji, ali i zemljama Evropske unije.

Zato je, kažu u ovoj školi, iz godine u godinu sve veća zainteresovanost za pekarski smer, a posebno interesovanje vlada od decembra prošle godine kada je đacima ove škole omogućeno da se obučavaju za pravljenje bureka, jer se ispostavilo da je taj zanat izuzetno tražen i aktuelan.

Gotovo svim pekarama, a njih ima gotovo na svakom ćošku, nedostaju dobri burek majstori. Zbog toga smo se opredelili da u sklopu naše proizvodne prakse đake naučimo pravljenju i ovog proizvoda – kažu nadležni u školi.

Ističu i da se za buregdžije usavršavaju učenici završnih razreda pekarskog smera, ali da, uporedo sa tim, stiču veštine i za pravljenje slanih i slatkih peciva i kolača.

Učenici pekarskog smera Poljoprivredne škole često su u prethodnom periodu osvajali nagrade i priznanja na takmičenjima širom Srbije, a posebna pogodnost je i to što škola ima potpuno opremljenu pekaru u svom sklopu, pa se u njoj odvija kompletna praktična nastava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vojca

    07:14 // 2. 2. 2018.

    Da radice kod Cuture i Tome Naj verovatnije neprijavljenji Jer u ovom gradu svi su potkupljivi Dostojanstvo radnika je srozano Ali sta ces to je slika nase zemlje ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: