Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 3. 7. 2019.

| Ekonomija

Šansa za prerađivače voća i povrća da plasiraju proizvode u domaćoj veleprodaji

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
preduzetnistvo
Rok za konkurisanje je 15. jul, foto: B. A.

Prvo edukaciju, a potom i plasman proizvoda u neki od velikih domaćih trgovinskih lanaca, mogućnosti su koje nudi projekat Udruženja ENECA. Pravo da konkurišu imaju srpska mala i srednja preduzeća, koja se bave preradom voća i povrća, a nisu sa teritorije Beograda ili Vojvodine.

Po završetku konkursa biće odabrano 10 firmi, pojašnjava menadžer ENECA Milivoje Jovanović, koje će prvenstveno dobiti edukaciju u vidu saveta tehnologa i biznis stručnjaka. Direktnim pregovorima sa trgovinskim lancima dobiće i mogućnost za plasman robe na veliko tržište.

Projekat je namenjen proizvođačima sa juga Srbije, malim proizvođačima koji žele da uđu u robne marke postojećih lanaca i to sa proizvodima koji čine toplu preradu voća i povrća. Tu jug Srbije ima najveći potencijal zbog dobre sirovine, iskustva, recepata i radne snage - priča Jovanović.

Onima kojima je primarna delatnost prerada, a ne uzgoj voća i povrća, plasman i jeste najveći problem, jer uvek postoji borba oko tržišta, rekao je Nikola Milošević, koji se u selu Moravac nadomak Aleksinca bavi preradom ambrozije. Najveći deo proizvodnje su organski sokovi koje, kaže Milošević, pravi bez šećera, vode i konzervanasa.

Nadam se da će mi ovaj projekat, ulazak u te veće sisteme uposliti kapacitete, pošto sam zadnjih par godina ulagao u proizvodnju, u prostor… Sada treba plasmana, da se sve to pokrene, bilo bi lepo da to zaživi, nadam se najboljem. Mislim da bih mogao da isporučim tražene količine - priča Milošević.

Prodaja u velikim trgovinskim lancima za male proizvođače znači sigurnost, priča Marija Pantelić u čijem se preduzeću T. S. N. Vajat iz sela Đurđevac kod Blaca pravi zimnica na tradicionalan način. Ovo je treća godina kako radi i još uvek greši, kaže, ali se ispravlja, stiče iskustvo i napreduje.

Ovo je značajna stvar jer bi to bio siguran plasman, stabilna distribucija svih proizvoda. Važna je to stvar, za sve nas male proizvođače koji nismo u mogućnosti da isporučimo neke ozbiljne količine, ali bi mogli zajedno da odradimo neki deo. Mislim da je odlična ideja da nas neko na taj način podrži - rekla je Pantelić.

Preduzeća mogu konkurisati za ovaj projekat do 15. jula, a dokumentacija se može pronaći na sajtu Udruženja ENECA ili se zatražiti mejlom na [email protected].

Konkurs raspisuje udruženje ENECA u okviru projekta “Konkurentna privreda” koji finansira USAID.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • obmanuti gradjanin

    19:07 // 4. 7. 2019.

    Сумњам да ће овај коментар бити објављен. Није пропуст младог новинара, већ уредника који је одобрио текст. Можда нисам едукован али бих волео да знам како се прерађује амброзија.

  • R.R.

    11:23 // 3. 7. 2019.

    A kako su delili stranacke pakete? Nocu?

  • Milan

    10:04 // 3. 7. 2019.

    Prvo moraju imati obavezne papire.
    Drugo spisak preparata ako prskaju voće i povrće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: