Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:43, 29. 1. 2021.

| Ekonomija

Savet za kontrolu JP u Medijani građane košta 4 miliona godišnje - za 3 godine imali 10 sastanaka

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
opština medijana
U Medijani Saveti rastu kao kruške; foto: JV/J. A.

16 članova broji Savet za kontrolu rada javnih preduzeća u Opštini Medijana. Predsednik i zamenik mesečno dobijaju po 30.000 dinara, a članovi po 20.000. Na godišnjem nivou to je oko 4 miliona dinara, a za 3 godine, koliko postoji, imali su ukupno 10 sastanaka. U Savetu je i deo opozicije koji kažu da ovo telo ničemu ne služi. Oni koji nisu članovi tvrde da je to Savet za izvlačenje para iz opštinskog budžeta. Prvi sastanak novog Saziva održan je nakon pitanja Južnih vesti o njihovom radu.

Osnivanje, rad i kontrola javnih preduzeća u potpunosti je u ingerniciji Grada Niša i opštine nemaju nikakve nadležnosti u ovom procesu. Od njih se jedino traži mišljenje o planu i programu rada javnih preduzeća.

Ipak, poslednjih godina niške opštine su oformile Savete za kontrolu rada javnih preduzeća na svojim teritorijama.

U Opštini Medijana ovaj Savet postoji već 3 godine, a krajem decembra 2020. formiran je novi saziv koji broji čak 14 članova, plus predsednika i njegovog zamenika.

arsenkovic printscreen 30.000 dinara za predsednikaKako piše u rešenjima koje su dobili članovi, a u koja su novinari imali uvid, za njih je predviđen paušal od 20.000 dinara, dok je za predsednika i zamenika planirano 30.000 dinara.

Savet je, kako piše u aktima Medijane, povremeno radno telo, ali bivši predsednik Opštine, a sada odbornik Ruske stranke Milan Krstić kaže da oni novac dobijaju svakog meseca.

To dobijaju svakog meseca. I to im se plaća sa porezima i doprinosima, pa ukupna cifra koja se na godišnjem nivou izdvaja za ovaj Savet ide i preko 5 miliona dinara. Sve to za njihovu decu - kaže Krstić.

800x600-medijana-krstic-jv-arhiva Krstić kaže da je to Savet za izvlačenje para; foto: JV arhivaOn ističe da je Savet izmišnjen “kako bi izvlačio novac iz Opštine u privatne džepove”.

Izmišljen Savet koji služi da se nekima izađe u susret da dobiju prenadležnosti od 20.000 odnosno 30.000 dinara mesečno. A pritom ništa ne rade. Ja ću na svakoj sednici Skupštine zahtevati da podnose izveštaje o svom radu. Da vidimo kako oni kontrolišu javna preduzeća - kaže Krstić.


10 sastanaka za 3 godine

U Opštini Medijana kažu da je Savet od 1. januara 2018. pa sve do 25. januara ove godine imao svega 10 sastanaka.

S tim što, pojašnjavaju, prošle godine nije ni funkcionisao zbog isteka mandata.

U izveštajima članova Saveta registrovani su uglavnom komunalni problemi građana, kao što su divlje deponije, prisustvo pasa lutalica, neuređene ulice, neuređena groblja. Brzi Brod je jedno od naselja koje je registrovano kao neuređeno, pa se u njegovo sređivanje krenulo ubrzo posle izveštaja Saveta. Kada je u pitanju funkcionisanje gradskih službi, jedan od zaključaka Saveta bio je da je rad gradskih službi bio efikasniji preko uprava, a ne sekretarijata. Između ostalih, zadatak članova Saveta bio je da u neposrednom razgovoru sa građanima ukazuju na značaj građanske inicijative, pre svega preko mesnih zajednica i stambenih zajednica - kažu u Medijani.

Savet je formiran na osnovu skupštinskih odluka, Statuta Opštine Medijana i Poslovnika Skupštine.

savet medijana 20mprintscreen 20.000 dinara za članaMeđutim, tamo je samo predviđeno formiranje povremenih radnih tela, ali nema pojašnjenja zašto baš Savet za kontrolu preduzeća, zašto baš 16 članova i zašto moraju da imaju nadokandu za to.

Iz Medijane nisu na to odgovorili, ali jesu rekli šta bi Savet trebalo da radi.

Zadatak Saveta za praćenje realizacije programa rada javnih preduzeća, programa razvoja Grada i programa uređivanja građevinskog zemljišta je da prati realizaciju programa rada javnih i javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad u delu koji se odnosi na Gradsku opštinu Medijana, prati realizaciju programa razvoja Grada i programa uređenja građevinskog zemljišta u delu koji se odnosi na Gradsku opštinu Medijana i pokreće inicijative za izmenu prostornog plana Grada i urbanističkih planova koji se odnose za područje Gradske opštine Medijana - piše u odgovorima.

Novi saziv Saveta, čiji mandat traje do 2023. godine, prvi sastanak je, kako kažu, imao baš juče 28. januara. 3 dana nakon što su novinari poslali pitanja Opštini. Odlučeno je, tvrde, da svaki član Saveta prati rad po dva javna preduzeća, a ubuduće će se sastajati 2 puta mesečno, a po potrebi i više.

Predlozi i sugestije biće prosleđivani javnim preduzećima, nadležnim gradskim službama i resorno zaduženim većnicima Grada Niša.


U Savetu i opozicija

Savet svi printscreen Kompletan savetČlanovi Saveta su već neka dobro poznata imena iz vladajuće većine koju okuplja SNS. Predsednik Danijel Aresenković (SNS) je već poznat po nezakonitom zapošljavanju u Medijani pre nekoliko godina, što je utvrdila i Upravna inspekcija.

Tu je i Miljan Milenković (SNS), bivši direktor Lutakrskog pozorišta i nesuđeni direktor Osnovne škole u Brzom Brodu. Pokret socijalista predstavlja Dobrivoje Ljujić, odbornik niške Skupštine u prošlom sazivu, kao i njegova tadašnja kolegenica iz SNS Marija Karličić Stanković. Svoje predstavnike dali su i socijalsiti, ali i opoziciona koalicija "Niš, moj grad".

Nju predstavjaju Mladen Đurić i Bratislav Stanković.

Iako imaju dva člana u Savetu za praćenje rada JP u Medijani, lider koalicije “Niš, moj grad” Branislav Jovanović kaže da je svrha postojanja ovog Saveta nikakva.

Nismo mi ni tražili da se formira taj Savet. To su nam dali, jer su sve ostalo uzeli za sebe. A po Statutu su morali nešto da nam daju. Ja sam protiv postojanja tog Saveta jer nikavu ulogu nema, ali jednostavno nam nisu dali komisiju koja nam pripada - kaže Jovanović.

Za opozicionog odbornika Krstića, prisustvo opozicije u Savetu je neprincipijelno. Kako kaže, odbornička grupa kojoj on pripada nije dala člana i nije njegov deo.

Kažu da su pincipijelna opozicija, a moje mišljenje je da to nisu. Pitanje je zašto su to uradili i šta ih je nateralo da budu deo jedne takve nepostojeće priče i da sebe brukaju i politiku koju predstavljaju - kaže Krstić.

Jovanovic i Stankovic NIš, moj grad dao 2 člana; foto: Niš, moj gradNa sve ovo Jovanović kaže da odbornička grupa u Medijani kojoj pripada Krstić ima predstavnika u Odboru za imenovanja i dodaje:

Odbornik Ruske stranke Milan Krstić je javno glasao za kandidata SNS za gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski. Mi niti smo glasali za budžet, niti za nju. Toliko o principijalnosti - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, Krstić je ranije ukazivao i na nenamensko trošenje para iz budžeta Medijane kada je reč o finansiranju udruženja na šta takođe odlaze milionski iznosi.

Zato naglašava da će na sledećoj sednici gradske Skuštine tražiti formiranje posebnog odbora koji bi se bavio nadzorom rada i trošenja novca u Gradskoj opštini Medijana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S. beležnik T.D.

    11:24 // 1. 2. 2021.

    Čuo sam da je pokrenut inspekcijski nadzor i da će Gradonačelnica i Preds. GO Medijana podneti ostavke.

  • Nishlijski

    11:04 // 30. 1. 2021.

    Lele lele, a dama sa dva prezimena nema gde se nije umuvala. A ti sirotinjo raduj se milostinji od 2x30e.

  • Miloš

    09:04 // 30. 1. 2021.

    A gde su jos mng izmisljenih saveta i slicnih gluposti za koje gradjani Nisa i Srbije nemaju pojma da postoje?! Izmene zakon, daju predlog na glasanje sami glasaju usvoje i samo udri po dzepovima gradjana.
    Sta li ja trazim vani na tri meseca lepo se uclanim u SNS i za dve godine pravac penzija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: