Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 17. 5. 2012.

| Ekonomija

Sertifikati za mlekare sa juga Srbije

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
Klaster sireva jug
Pedstavnici mlekara članica Klastera

Udruženje "Klaster sireva Jug" uručilo je u Nišu mlekarama sa juga Srbije sertifikate za dostignute standarde u bezbednoj proizvodnji hrane.

Sertifikati su dodeljeni povodom uspešnog realizovanja projekta "Klaster sireva Jug" tokom kog je poboljšan kvalitet proizvodnog procesa i proizvoda mlekara.

U projektu je učestvovalo 12 proizvođača mleka, prerađivači, naučne i obrazovne institucije. U njima su postepeno uvođeni standardi, kojima je poboljšana proizvodnja visokokvalitetnih sireva sa izraženim osobinama našeg podneblja.

- Svaka od mlekara članica Klastera dobila je potvrdu da je njihov proizvod u skladu sa svim neophodnim standardima. Klaster je otvoren za saradnju i sa drugim mlekarama, kao u prijemom novih članova - rekao je Ivan Pavlović, menadžera projekta.

On je najavio da će proizvodi obeleženi sertifikacionom markicom i znakom Klastera biti dostupni kupcima od juna.

kla

Saša Petrović, profesor iz mlekarske škole "Dr Obren Pejić" koja je učestvovala u sertifikaciji, objasnio je da su, u njihovom slučaju u proizvodnji menjani materijali. Ova škola prerađuje 4.000 litara mleka dnevno i, prema njegovim rečima, uspela je da zadrži tradicionalnu tehnologiju obrade mleka, a da uz to primeni nove tehnologije.

- Ovo je korak napred. Podigli smo nivo bezbednosti u proizvodnji, a naši potrošači sada mogu imato još veću sigurnost prilikom odabira proizvoda - rekao je Zvezdan Gavrilović iz preduzeća "Niška mlekara".

Projekat Klastera zajedno su sprovodili Grad Niš, opštine Prokuplje i Pirot i Oblasna razvojna asocijacija "Jug", a Uprava za poljoprivredu bila je zadužena za realizaciju projekta u Nišu. Ukupna vrednost projekta je 350 hiljada evra.

Posle uručenja sertifikata i prezentacije rezultata projekata održana je skupština udruženja "Klaster sireva Jug".

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: