Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 29. 4. 2014.

| Ekonomija

Siva ekonomija ruši zdravu konkurenciju

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
pare
Zbog sive ekonomije država gubi velike svote novca

Više od polovine građana Srbije ne opravdava postojanje sive ekonomije, a tri četvrtine njih smatra da država ne kažnjava adekvatno poslovanje u sivoj zoni, pokazalo je istraživanje koje su sproveli Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić napominje da postoji tendencija da legalne kompanije prelaze u sivu zonu upravo kada vide da njihovu nelojalnu konkurenciju u dužem periodu niko ne sankcioniše.

Da je teško poslovati legalno, kada su vam konkurencija firme u sivoj zoni, potvrđuje i Nišlija A.M. On želi da otvori malu IT firmu i da sve radi „čisto“, ali ističe da je teško dolaziti do zarade kada ima sličnih firmi koje uglavnom rade „ispod žita“ i obaraju cenu usluge.

- Radio sam u nekoliko takvih firmi i u svakoj od njih većina radnika je radilo na crno. Nijedna nikada nije bila kažnjena od neke inspekcije, a zarađivali su velike sume novca od stranih klijenata – kaže ovaj Nišlija.

grafik siva ekonomija Skoro 80 odsto ljudi smatra da država ne kažnjava adekvatno

Iako je 89 odsto građana Srbije svesno da siva ekonomija ugrožava prava radnika i 80 njih veruje da ugrožava preduzeća koja posluju legalno, u isto vreme 73 odsto građana ocenjuje da je ona način preživljavanja za siromašne, rezultati su istraživanja rađenog na uzorku od 1.000 ispitanika.

S druge strane, iz NALED-a ističu da je “problematično to što većina ispitanika ne bi prijavila nelegalno poslovanje”.

- Čak 69 odsto anketiranih ne bi prijavilo poslodavca koji njih ili njihovog kolegu angažuje na crno, pre svega iz straha od gubitka posla, a 84 odsto ne bi prijavilo prodavnicu ili kafić koji ne izdaje fiskalni račun – saopšili su iz NALED-a.

Konkurencija važna tema u pristupanju EU

Pravilima o konkurenciji na tržištu posvećeno je poglavlje broj 8 iz pregovora za ulazak u Evropsku uniju.

Ova pravila treba da zaštite građane, time što će zabraniti preduzetnicima da sklapaju sporazume kojima se dogovaralju cene, ograničava proizvodnja, razvoj i ulaganje ili deli tržište i izvori nabavke.

Pored toga, saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ističe da će Srbija, kao rezultat pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, morati da uključi deo sive ekonomije u zvaničnu statistiku o bruto domaćem proizvodu. On očekuje da će Srbiji biti priznato da uveća BDP između 13 i 15 odsto po tom osnovu.

​J​užne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti, o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Pokušaćemo da vam kroz više različitih priča prikažemo gledišta o EU građana sa juga, kao i to šta oni misle da će nam ulazak u EU doneti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • D

    02:27 // 1. 5. 2014.

    A sta je sa zdravom konkurencijom kod taxi sluzbi? Zasto je grad nalozio da ukinu popuste? TO samo ide na stetu gradjana!

  • akonkagva

    10:17 // 29. 4. 2014.

    Sistemski dok se ne rese mnoga pitanja, bice ovako kako je, i neprijavljivanje radnika, i neplacanje prekovremenog rada i ....

  • akonkagva

    10:15 // 29. 4. 2014.

    Da li se obilaze kineske prodavnice da se kontrolisu? Koliko se robe ubacuje ispod tezge? A to je zato sto su i drzavni nameti preveliki pa se i privatnici dovijaju kako da opstanu....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: