Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:26, 16. 10. 2020.

| Ekonomija

Skočila cena ogrevnog drveta u Toplici, za kubik i do 5.300 dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
ogrevna drva
Skočila cena ogreva u Prokuplju; Foto: Lj. M.

Iako je pre mesec dana pred početak grejne sezone cena ogrevnog drveta bila oko 4.500 dinara, poslednjih dana kubik je kod privatnih drvoseča u Prokuplju poskupeo i sada košta od 5.000 do 5.300 dinara. Prodavci tvrde da je poskupljenje izazvala povećana tražnja, pa će Prokupčani koji još nisu obezbedili ogrev, dobar deo novca morati da izdvoje za kupovinu.

U Prokuplju nema centralne toplane za sistem grejanja zgrada i stanova, pa se svako domaćinstvo pojedinačno snalazi za grejanje tokom zime, a zbog visoke cene električne energije, i ove godine će se najveći broj domaćinstva grejati na drva i ugalj, dok će nešto manji broj koristiti pelet. Drva foto ALEKSANDAR KOSTIĆ I pored visoke cene, najisplativiji ogrev i dalje su drva; foto: A. Kostić

Iako je cena ogrevnog drveta znatno skočila, mislim da je i dalje najisplatljivija za nas građane. Struja je preskupa, a da bi se prešlo na grejanje na pelet to zahteva dodatna ulaganja, pa se gotovo u svakom dvorištu, i pored visoke cene, mogu videti gomile drva. U proseku, jedno domaćinstvo u sezoni potroši od 10 do 20 kubika drva – kaže jedan Prokupčanin.

Nešto je veća cena hrastovog od bukovog drveta, alise i pored toga kupci uglavnom odlučuju za hrastovinu. Cena sečenja i cepanja je od 350 dinara samo za sečenje do 500 dinara po kubiku sa cepanjem.

U Prokuplju i ostalim gradovima u Toplici gotovo 70 odsto građana koristi drva za grejanje, a na jednom od stovarišta u Prokuplju u ponudi imaju i pelet koji se nabavlja po ceni od oko 200 evra za tonu, dok se ugalj, koji se ove godine nešto slabije prodaje, može naći od 7.500 pa sve do 20.000 dinara po toni.


Pojačana i krađa šume pred početak grejne sezone

Nagla potražnja za drvima pojačala je i kontrole Šumskog gazdinstva u sve četiri opštine Topličkog okruga, ali i pored toga, u ovom periodu se najčešće dešavaju bespravne seče šume.

Prema zvaničnim podacima, za prvih 8 meseci ove godine u Šumskom gazdinstvu Toplica koje se na teritoriji Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Merošine prostire na površini od oko 68.514 hektara, bespravno je posečeno 914,88 kubnih metara šume.

Najveća šteta šumama u Toplici se pravi duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, na potezu između opština Kuršumlija i Podujevo. Na tom delu u dužini od preko 100 kilometara teren je nepristupačan, pa je šumske krađe vrlo teško otkriti i kontrolisati.

Drva KOSTA Ko će se slađe ogrejati? foto: A. Kostić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    11:01 // 17. 10. 2020.

    Kod nas je sad u trendu da se isključuju sa toplane.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: