Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 27. 9. 2023.

| Ekonomija

Skoro 18 miliona evra namenjeno za 78 kilometara kanalizacione mreže u Leskovcu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kanalizacija, kolektor, radnici
17.9 miliona evra za završetak kanalizacione mreže u Leskovcu; Ilustracija; foto: S. V.

Tender za izvođača radova na izgradnji i dogradnji fekalne kanalizacione mreže u preostalih 16 naseljenih mesta na teritoriji grada raspisao je Grad Leskovac. Vrednost radova procenjena je na skoro 2,1 milijardu dinara bez PDV-a, za 78 kilometara kanalizacione mreže za crpnim stanicama.

Prema projektu, fekalna kanalizaciona mreža gradiće se u naseljima Rudare, Šišince, Donja Jajina, Gornje Sinkovce, Gornje Trnjane, Vlase, Svirce, Donje Trnjane, Mrštane, Navalin, dok će se dogradnja raditi u naseljima Bogojevce, Vinarce (Čifluk Mira), Donje Sinkovce, Turekovac i Gornje Stopanje.

Zbog konfiguracije terena, kao i zbog plitkih postojećih ulivnih šahti, nije bilo moguće gravitaciono odvesti sve otpadne vode do postojećih ulivnih mesta, već je bilo neophodno predvideti određen broj crpnih stanica - piše u dokumentaciji.

Tako je predviđena gradnja 15 crpnih stanica, a ukupna dužina cevovoda je 78.150 metara i predviđeno je da se otpadne vode ulivaju u postojeću kanalizacionu mrežu grada Leskovca, da bi se kroz postojeću kanalizaciju dalje odvodila do Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno fabrike u Bogojevcu.

Prema tehničkoj dokumentaciji, nakon uvođenja izvođača u posao, rok za završetak radova je 14 meseci, a naručilac traži da imajuću u vidu obim radova, da se istovremeno radi sa većim brojem radnih ekipa koje će biti u stanju da obavljaju sve predviđene radove nezavisno jedna od druge.

Izvođač će shodno svojoj proceni angažovati potreban broj radnih timova, kao i njihov raspored tako da oni ne omataju jedni druge u obavljanju radova, ali i da u što manjoj mogućoj meri ometaju kretanje i aktivnosti stanovništva u zonama izvođenja radova - piše u napomeni.

Podsetimo, Vlada Srbije i Vlada Holandije potpisale su 2022. godine aneks ugovora za završetak postrojenja za preradu otpadnih voda prema kome će, za 78 kilometara kanalazicione mreže, biti donirano još 17,6 miliona evra.

Na osnovu tog ugovora Vlada Kraljevine Holandije će donirati 7,6 miliona evra, dok će 10 miliona evra obezbediti Vlada Srbije i resorno ministarstvo iz kreditne linije Banke za razvoj Saveta Evrope.

Tako bi višegodišnji projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, za koji je još 2005. godine podignut kredit od 1,2 miliona evra, a gradnja počela 2008. godine, mogao konačno da dobije svoj kraj, nakon 18 godina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Mladenovic

    20:00 // 23. 12. 2023.

    Ja ovo slusam od 2000- te godine i ostaje mi samo da se nadam

  • Joca

    18:06 // 9. 10. 2023.

    Sta je sa najvecim naseljem (posle Vucja) u opstini- Vinarcem i D. Stopanjem (oko 5000 stanovnika) koji nisu na spisku ( kao i deo vinaracke Cifluk mire).Za njih je resenje poseban bio disk koji i nije skup i ima ga svako selo Vojvodine

  • petarle

    19:40 // 29. 9. 2023.

    Nama su u prethodnom iskopu i uredjenju kanalizacione mreze u Strkovom naselju rekli da nema uslova za prikljucenje,iako smo na pocetku Strkovog naselja,cak su uslovljavali da sami kopamo do prve kanalizacione cevi,tako da u 21 veku imamo skepticku jamu..hahha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: