Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:16, 29. 11. 2023.

| Ekonomija

Skoro 34 miliona evra "Er Srbiji" za destinacije do kojih već leti i iz Niša

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Avion Air Serbia
4 milijarde da i naredne 4 godine prevoze putnike do destinacija do kojih već lete; foto: Air Serbia

Nakon odluke Vlade da avio-linije u javnom interesu koje će plaćati svi građani naredne 4 godine budu iste one do kojih sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" već leti Er Srbija, tender vredan 4 milijarde dinara dodeljen je upravo ovoj avio-kompaniji koja se i jedina javila.

Frankfurt, Keln, Ljubljana, Atina, Tivat, Istanbul i Beograd su destinacije do kojih već može da se leti iz Niša, a i naredne 4 godine bi trebalo da budu na raspolaganju putnicima, dok će iz Kraljeva moći da lete i dalje do Istanbula, Tivta i Soluna.

To su linije za koje Vlada Srbije smatra da su u javnom interesu, a Ministarstvo saobraćaja je raspisalo tender u oktobru vredan 4 milijarde dinara, što je skoro 34 miliona evra, kako bi izabralo najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza za letove koji nisu komercijalno isplativi, ali su procenili da su važni građanima Niša i Kraljeva.

Tender su podelili u 4 partije, ali nije bilo konkurencije, jer se jedino Er Srbija, koja već prevozi putnike do pomenutih destinacija, javila na tender.

Broj i naziv partije: 1 - Gradovi u EU - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 2.424.239.997,00 Valuta: RSD

Broj i naziv partije: 2 Istanbul, Turska - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 690.805.065,00 Valuta: RSD

Broj i naziv partije: 3 Tivat, Crna Gora - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 70.005.993,00 Valuta: rsd

Broj i naziv partije: 4 - Beograd - Okvirni sporazum se dodeljuje: Air SERBIA a.d. Beograd - Vrednost okvirnog sporazuma (sa PDV): 814.948.945,00 Valuta: rsd

Podsetimo, subvencionisani letovi iz Niša koje plaćaju svi građani postali su aktuelni nakon što je 2018. godine niški aerodrom poklonjen državi, a 2019. država je opredelila 5 miliona evra za 12 linija iz Niša, posao je dobila Er Srbija, ali one nisu "zaživele", pa je bilo kritika da građani plaćaju avio-linije koje ne postoje.

Iako je ta odluka trebalo da važi do ove godine, u međuvremenu je promenjena, ali je isti prevoznik dobio novi posao i ugovor - da za 2,8 milijardi dinara prevozi putnike iz Niša "nekomercijalnim letovima" - do Beograda, Istanbula, Tivta, Atine, Frankfurta (Han), Kelna i Ljubljane, a iz Kraljeva do Soluna, Tivta i Istanbula.

Ovog puta je novac koji daju svi građani Er Srbiji još i veći, 4 milijarde dinara za iste destinacije, a od 13 linija koje trenutno postoje na niškom aerodromu najveći broj su upravo ove "u javnom interesu", dok Rajaner leti samo do Malte i Beča i do marta nema dostupnih letova do Stokholma, a kompanija Viz Er do Beča, Bazela, Dortmunda i Memingema, a uskoro prestaje da leti do Malmea.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    12:36 // 29. 11. 2023.

    A , do Krajkovac i Dudulajce,nema letova ?
    A uzeše lovu !
    Čim uzmu lovu - sve linije ima da "ugase" , samo požar u "RR" ne mogu da ugase !
    "Još 50 mil.€ za gospodju Air Srbiju".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: