Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 5. 10. 2018.

| Ekonomija

Skoro dva miliona evra za opštine na jugu Srbije od EU

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Bojnik zgrada Opštine
Bojniku odobreno milion evra; Foto: Google maps Screenshot

Za unapređenje poslovne infrastrukture, sedam opština sa juga Srbije odobreno je skoro dva miliona evra za projekte koje finansira Evropska unija preko razvojnog programa EU pro. Tako bi Niš, Doljevac, Sokobanja, Bojnik, Vranje, Vladičin Han i Bela Palanka trebalo da dobiju pare iz fonda EU.

Bojnik i Sokobanja su među devet opština iz Srbije kojima su prošli projekti vezani za poslovnu infrastrukturu.

Projekti podrazumevaju infrastrukturno opremanje industrijskih zona odnosno izgradnju pristupnih puteva, unapređenje ili izgradnju komunalne i turističke infrastrukture. Na taj način će se unaprediti investicioni potencijal ovih lokalnih samouprava kroz saradnju sa zainteresovanim investitorima, a sve u cilju ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta - navode iz programa EU pro.

Projekti koji će biti sprovedeni u Beloj Palanci, Doljevcu, Nišu, Vladičinom Hanu i Vranju omogućiće uspostavljanje i poslovanje industrijskih zona i tehnoloških parkova, unapređenje rada biznis inkubatora, startap, kongresnih i centara za obuku, kao i razvoj poljoprivrede.

Evropska unija kroz podršku ovim projektima doprinosi poboljšanju poslovne i investicione klime u Srbiji, jačajući konkurentnost i stvarajući uslove za postizanje boljih ekonomskih rezultata - navode iz programa.

Dodaju da projekti doprinesu dolasku investitora i otvaranju radnih mesta. Inače, projekte delom sufinansiraju i lokalne samouprave.


Koji projekti su prošli u opštinama u južnom regionu?

U Bojniku, gde je odobreno najviše - milion evra, za projekat izgradnje infrastrukture u novoj agro-biznis zoni u Kosančiću, opština će učestvovati sa oko 218.000 evra. Projekat podrazumeva izgradnju pristupnog puta, vodovoda, kanalizacije, snabdevanja strujom i telekomunikacione infrastrukture. Trebalo bi, navodi se u projektu, da stvore uslove za privlačenje investicija i razvoj novih preduzeća, povećanje poljoprivredne proizvodnje, a na taj način projekat treba da doprinese otvaranju novih radnih mesta za stanovnike i stanovnice opštine koji se pretežno bave poljoprivredom.

Sokobanja od programa dobija 748.000 evra, dok lokalna samouprava daje 132.000 evra za rekonstrukciju vodovoda i razvoj turizma.

Rekonstrukcijom postrojenja za preradu pitke vode "Carina" i izgradnjom 2.722 m nove primarne vodovodne mreže povećaće se količine vode, smanjiti gubici i omogucíti stabilno i kontinuirano vodosnabdevanje tokom cele godine kako stanovništva, tako i preduzeća i turista. Pored toga, kroz projekat će biti obezbeđeni kapaciteti za priključenje na vodovodnu infrastrukturu koji su neophodni za funkcionisanje hotela - navodi se u opisu projekta.

Ove godine bez povelje Nikita Remizijanski U Beloj Palanci projekat rekonstrukcije objekata bivše fabrike "Femid"; foto: Opština Bela PalankaOpština Bela Palanka dobija 18.000 evra, a 2.000 daje se iz budžeta lokalne samouprave za izradu izvođačkog projekta za rekonstrukciju objekata bivše fabrike Femid.

Finansira se tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekata nekadašnje 2 fabrike Femid, koja će obuhvatiti proizvodnu halu (1848 m), prijemnicu (185 m) i magacin (465 m), koja treba da omogući investicije u poslovnu infrastrukturu i doprinese stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za postojeće i buduće investitore.

Doljevac ulaže 19.000 evra iz programa EU i još 2.500 evra iz budžeta za izvođački projekat izgradnje primarne vodovodne mreže u radno-poslovnoj zoni u Malošištu.

Izrada tehničke dokumentacije za izgradnju primarne vodovodne mreže omogućiće dalji razvoj poslovanja u radno-poslovnoj zoni u Malošištu i doprineti višem standardu i kvalitetu života lokalnog stanovništva - navodi se u opisu projekta.

Grad Niš dobija 30.000 evra, dok 40.000 iz gradskog budžeta ide za izradu izvođačkog projekta za višenamenski kongresni centar. Projekat podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, koja uključuje i urbanistički projekat, a omogućiće izgradnju višenamenskog kongresnog centra koji će doprineti unapređenju kapaciteta grada u domenu industrije turizma, posebno kongresnog turizma, manifestacija, sportskih događaja.

Vladičin Han dobija 12.000, a sa 1.400 evra opština sufinansira izradu izvođačkog projekta za infrastrukturno opremanje industrijske zone. Projekat se realizuje izradom tehničke dokumentacije za komunalno opremanje industrijske zone u Vladičinom Hanu. Regulisaće se uslovi za izgradnju, a lokalna samouprava će moći da ponudi parcele novim potencijalnim investitorima, što će zatim stvoriti mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, navodi se u opisu projekta.

Vranje po projektu dobija 30.000 evra, a 28.000 evra iz budžeta grada opredeljeno je za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju multimedijalnog poslovnog centra. Izradom tehničke dokumentacije, piše u opisu projekta, stvoriće se uslovi za rekonstrukciju multimedijalnog poslovnog centra koji će, kada bude završen, pružati podršku preduzećima, promovisati investicione potencijale Vranja i regiona i značajno doprineti razvoju turizma, posebno kongresnog i kulturnog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan "Stefi" Stefanovic

    11:05 // 5. 10. 2018.

    Dok Rusija jos oduzima novac jer ne zeli da uvozi Jabuke iz Srbije. Nacionalizam je za budale.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: