Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 27. 4. 2021.

| Ekonomija

Skuplji boravak dece u leskovačkim vrtićima

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
vrtic
Gradski većnici usvojili poskupljnju cenu vrtića; Ilustracija, foto: A. K.

Umesto 3.716 dinara, koliko su do sada plaćali roditelji dece u leskovačkim vrtićima, ta cena će sada iznositi 4.545 dinara, s obzirom da je odluku prihvatilo Gradsko veće. Kao razlozi za poskupljenje navedeni su pre svega oni ekonomski jer se broj dece u vrtićama smanjio tokom pandemije, ali i to što se cena nije menjala poslednjih 6 godina.

Po rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, iz budžeta je poslednjih godina zbog nepravilnosti u radu Predškolskoj ustanovi "Vukica Mitrović" dato 130 miliona dinara. Ipak, to nije najvažniji razlog zbog čega je cena vrtića povećana, već je to, obrazlažu, smanjenje broja dece u vrtićima tokom pandemije.

Prosečna prisutnost dece u vreme vanrednih mera i pandemije virusa korona je značajno smanjena. Preporuka je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Odseka za pripremni predškolski program, da se za realnu prisutnost dece uzme višegodišnji prosek koji iznosi 60% - stoji u obrazloženju odluke.

Gradonačelnik Leskovca i Gradsko veće podržali su povećanje od preko 800 dinara, uz obrazloženje da se cena nije menjala poslednjih 6 godina.

Poslednje povećanje cene je bilo 2015. godine. Kada kritičari krenu da pričaju o povećanju cene, ja ću da ih podsetim da je to odgovornost Gorana Cvetanovića i njegovog tima, jer mandat i po nije bilo povećanja cena. To je 200 dinara više po satu nego do sada. Uradili smo ovo povećanje kako bi narednih godinu, dve bili mirni - obrazložio je Cvetanović.

Ono što je pogotovo, kako je rekao, iznerviralo gradonačelnika Leskovca tokom obraćanja je to što niko iz Predškolske ustanove ne prisustvuje sednici Veća.

Ne vidim nikog iz rukovodstva, što je neprimereno i nekorektno. Direkotorka je bila kod mene na sastanku pre ove sednice, tako da nema opravdanja za ovaj izostanak. Ista direktorica je već četvrti mandat na ovoj funkciji, a rađene su kardinalne greške. Na sastanku sam joj rekao da ovako ne možemo više. Direktorka je htela da napravi gimnastiku i da to odma' ide na Gradsko veće pa da neko drugi bude kriv, kao što je Slobodan Kocić bio kriv. Kada Upravni odbor donese odluku, onda to ide na Gradsko veće, kao sada. Gradonačelnici se menjaju kao drveće listopadno, a pojedinci ostaju na funkcijma bilo da su na vlasti naprednjaci, socijalisti ili demokrate - rekao je Cvetanović.

Podsetimo, svi vrtići bili su zatvoreni više od mesec dana zbog vanrednog stanja i mera uvedenih za sprečavanje širenja virusa korona, a u Nišu je tokom novembra naloženo da u vrtiće mogu samo deca čija oba roditelja rade.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: