Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 19. 7. 2019.

| Ekonomija

Slavković: Na proleće može da počne izgradnja obilazne pruge oko Niša

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Pruga
Početak gradnje obilazne pruge uskoro će zavisiti samo od političke volje - kaže Slavković; Foto: V. M. R.

Višegodišnji projekat izmeštanja pruge iz Niša je, što se tiče priprema, skoro gotov. Uskoro počinje raseljavanje objekata i ljudi koji žive na parcelama kuda treba da prođe obilaznica, a član Radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković, koji je u gradu glavni za ovaj projekat, kaže da bi izgradnja obilaznice mogla da počne već na proleće.

Imovinska priprema je skoro završena, postoji projekat izgradnje obilazne pruge, a i novac je obezbeđen, kaže Slavković. Gradsko veće Niša je danas usvojilo Akcioni plan o raseljavanju za potrebe izgradnje železničke obilaznice, što bi, posle usvajanja na Skupštini, moglo da krene već u septembru. Gradsko veće Gradsko veće usvojilo plan raseljavanja; Foto: V. M. R.

Time će biti završena imovinska priprema, imamo projekat, imamo kredit, znači mogu da počnu radovi što se Grada tiče i onoga što smo mi trebali da uradimo iz zakonskih okvira koji predviđaju početak radova za svaki objekat pa i za ovaj, to će biti spremno za proleće. Posle je na Vladi RS i Železnici koji imaju svoje planove. Meni je bitno da usvojimo ovaj plan, a posle raseljavanje je fizička stvar koja će da ide ovim tokom, do Nove godine, nadam se, ali dokumentaciija dobijanja dozvole može da krene od jeseni - objašnjava Slavković.

Od proleća, kada sve bude završeno, dodaje, sve zavisi od političke volje i plana Vlade Srbije.

Tako da je stvar samo političke odluke, odluke državnih organa da li će, pored pravca Beograd-Novi Sad-Subotica koji se izuzetno mnogo forsira, država krenuti ovog proleća ili sledećeg proleća u rekonstrukciju i modernizaciju pruge Dimitrovgrad-Niš, pri čemu pre svega mislim na izgradnju obilaznice - dodaje Slavković.

Nekadašnji zamenik gradonačelnika Niša kaže da je u procesu rešavanja imovinskog pitanja i prebacivanja parcela u republičko vlasništvo, bilo iznenađujuće malo problema, da nije bilo prigovora i da gotovo sve ide "glatko". Tako očekuje da će biti i sa raseljavanjem, koje se, kaže, radi u skladu sa pravilima Evropske investicione banke koja je Republici Srbiji i odobrila pozajmicu od 286 miliona evra za gradnju obilaznice. U ove namene koriste se i grantovi EU od oko 70 miliona evra.

Imamo pedestak objekata za raseljavanje i dvadesetak porodica. Nemamo nijedan slučaj koji je problematičan sa aspekta saglasnosti vlasnika objekata, imovinske pripreme i dokaza da su oni koji su držaoci objekata i vlasnici, to je jako bitno u procesu izuzimanja zemljišta i dovođenja u status vlasništva Republike - dodaje Slavković.

Slavković kaže da se na čak 1.743 parcele radila ekspropijacija, a da je upravo raseljavanje najosetljiviji deo ovog procesa.

Podsetimo, izmeštanje pruge iz centra Niša je višedecenijska ideja, a poslednjih godina se intenzivno radi na tome. I prošle godine je najavljeno da bi gradnja obilaznice mogla da počne 2020. godine, a da bi pruga koja preseca Niš mogla da bude izmeštena dve godine kasnije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Demir

    10:00 // 23. 7. 2019.

    Tipican govor "politicara demagoga" , jedno prica drugo misli trece radi. Evo ja imam 60 godina a tu pricu slucam vec 50 godina.
    Smem da se kladim u ovu moju jadnu penziju sa ovim kvazi politicarem da taj projekat nikada nece biti realizovan vec ce se tegliti kao sto se Kosove tegli u nedogled.

  • SF

    15:21 // 20. 7. 2019.

    Eeee, ako Pešterac kaže.., na sečenju vrpce ima bre i belmuž da se služi!

  • Covek koga samo vlast i fotelja zanima.

    15:03 // 20. 7. 2019.

    Slavkovicu obilaznicz tvoja je poznata.Grade pasa kaze da ce da zajedno to radite. Bice love plus zemljiste sksproprijacija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: