Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 17. 1. 2018.

| Ekonomija

Slavković: Od februara kreće isplata vlasnicima zemljišta za izmeštanje pruge

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
pruga
Od narednog meseca kreću isplate; foto: P. B.

Deo vlasnika parcela u okolini Niša na kojima će se graditi obilaznica železničke pruge, kako kaže član Radne grupe za izmeštanje pruge Ministarstva građevinarstva i saobraćaja Ljubivoje Slavković, trebalo bi već u februaru da dobiju pare za eksproprijaciju.

Od 1.600 parcela, kako kaže Slavković, 400-500 rešenja je već u postupku eksproprijacije i dodaje, da bi svim vlasnicima trebalo da novac bude isplaćen do kraja 2018.

Ja očekujem da će već početkom februara meseca, da krenu prve isplate za ona rešenja gde nema spornog između vlasnika i ponuđene cene. Pored toga, para ima i za ostale vlasnike, tako da se očekuje da će svima biti isplaćeno do kraja godine - rekao je Slavković.

490x370-slavkovic32 "Nezadovoljni neka pokrenu postupak pred Upravnim sudom"; foto: JV arhivaŽeleznica je, kaže Slavković, dobila od Poreske uprave cenu zemljišta po zonama, a oni vlasnici parcela, koji nisu zadovoljni ponuđenom cenom, dodaje, moći će da pokrenu postupak pred Upravnim sudom.

Ukoliko vlasnik nije saglasan sa ponuđenom cenom, a mogu da vam kažem da su cene za građevinsko zemljište dosta dobre, ali su zato cene poljoprivrednog zemljišta niske. Međutim, ako i bude došlo do upravnih sporova, to neće uticati na izgradnju obilaznice oko Niša, jer je to zemljište proglašeno za nacionalni interes - dodao je Slavković.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će rad na obilaznici biti započet krajem 2018. ili početkom 2019. godine. Tada je Slavković rekao da se kraj radova očekuje 2022. godine i da će izgradnja obilaznice koštati oko 80 miliona evra.

Inače, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Prilikom poslednje posete Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nn

    21:58 // 17. 1. 2018.

    Sto ne kazu koja je cena po kvadratnom metru zemlje u "igri" , da narod isplanira gde ce da potrosi lovu! Ili da ne da zemlju a da gradska vlast tuzi narod sto nece da pokloni zemlju a ne da narod tuzaka otadzbinu - svoju i placa sudske troskove - otadzbini svojoj!
    Ili da stedi ili da kupuje akcije mnogobrojnih stranih firmi !

  • Aperkat

    21:47 // 17. 1. 2018.

    Ljubo,ipak je tvoj krajnji domet Belmuzijada!Plasis mecku s reseto!

  • Ко је одговоран

    17:58 // 17. 1. 2018.

    Што се овај отпад од пруге са фотографије не склони на за то одговарјуће место? Да ли је неко написао пријаву Инфрастурктури Железница Србије? Да ли се тако оставља након завршеног посла?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: