Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 26. 1. 2018.

| Ekonomija

“Slobodna zemljišta za investitore - najveće prednosti juga Srbije”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
zemljište
Danski ambasador posetio Niš i saslušao kako bi moglo da se ulaže u jug Srbije; foto: JV/M. J.

Danski ambasador Andreas Hougor posetio je Niš, ne bi li čuo šta jug Srbije ima da ponudi potencijalnim investitorima ove zemlje, a kako kaže direktor “Kuće klastera” Danka Milojković, najveće prednosti ovog dela Srbije su slobodna zemljišta za fabrike, dok bi najviše trebalo da se ulaže u poljoprivredu, preradu hrane, energetsku efikasnost, metalsku industriju i tekstil.

Cilj posete ambasadora Danske bio je da čuje koji su potencijali Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga. Kako pojašnjava Milojkovićeva, kapaciteti juga Srbije se pre svega ogledaju u tome što potencijalnim investitorima mogu da ponude brojne slobodne objekte za izgradnju fabrika. Danka Milosavljević Danka Milosavljević ispred "Kuće klastera" predstavila kompanije sa juga Srbije; foto: JV/J. A.

Buduće te proizvodnje bi trebale da budu u kontekstu veće saradnje sa domaćim kooperantima i na taj način bi se doprinelo i razvoju mikro i malih preduzeća na ovom području - dodaje Milojkovićeva.

Najviše bi trebalo usmeriti pažnju na poljoprivredu, preradu hrane, energetsku efikasnost, metalsku industriju i tekstil, a direktorka “Kuće klastera” kaže da se u poslednje vreme izdvaja i obrazovanje.

Oblast obrazovanja u smislu da modeli obrazovanja mogu da budu takođe predmet ulaganja i budućih projekata na području južne Srbije - navodi Milojkovićeva.

Ambasador Andreas Hougor kaže da je impresioniran onim što je čuo u Nišu i rekao je da ovaj deo Srbije ima potencijala. Podsetio je na saradnju od prošle godine, kada je počela proizvodnja bobičastog voća na jugu Srbije zahvaljujući saradnji sa Danskom i rekao da se nada da će tako biti i ubuduće.

Nastavljaćemo da dolazimo, moj ekonomski konzul je tu, pričaćemo o konkretnim stvarima. Čuli smo mnoge kompanije danas, oni imaju neke želje i ideje, a imamo i mi šta da ponudimo, i nadam se da ćemo nastaviti saradnju - istakao je Hougor.


Sotirovski zamolila da se nađe investitor za zapošljavanje starijih od 50 godina

Inače, Danski ambasador je u Nišu razgovarao sa načelnicima Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, a na sastanku su bili i gradonačelnik Darko Bulatović, predsednici gradskih opština i lokalnih samouprava. sastanak ambasador Ambasador Danske posetio Nišavski upravni okrug; foto: JV/J. A.

Kako je navela načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, poziv ambasadoru je upućen, jer je Danska već uspešno ulagala u jug Srbije, bar kada su proizvođači sitnog voća u pitanju.

Sada smo smatrali da Danska ima potencijala da itekako pomogne našim ljudima, svima onima koji su zainteresovani da sarađuju sa tom zemljom. Videćemo na nekom od narednih konkretnih sastanaka koga oni nama mogu da dovedu na jug Srbije. Ja sam prezentovala i zamolila onu ideju koju od prvog dana mog bitisanja u Nišavskom okrugu zagovaram, a to je da se pronađe investitor da zaposli starije od 50 godina, pošto smo videli da nam je i prosek godina nažalost 44 - dodaje Sotirovski.

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić je podsetila da u Pirotu posluje kompanija “Tigar” koja pravi gumenu obuću i još od 2005. je izvoznik i sarađuje sa danskom firmom koja proizvodi modnu gumenu obuću, te bi slična saradnja mogla da se ostvari i sa nekim drugim investitorima. Ona očekuje da se nešto “pokrene sa mrtve tačke” i da i Danska ubuduće ulaže u turizam i industriju pirotskog kraja, poput Švedske i Finske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • iskreno

    06:51 // 27. 1. 2018.

    Kada ce drzava da shvati da treba da se proizvodi hrana?Stotine hektara zaparlozenih njiva vidi se sa autoputa,bolno jecaju i mole da radjaju.Tuga.

  • Овца за шишање

    23:29 // 26. 1. 2018.

    Ипак је највећа "предност" - РОБОВСКА радна снага!

  • Nishlija

    18:19 // 26. 1. 2018.

    U pravu je Danka, prednost juga je u slobodnoj zemlji takodje i za naseljavanje drugih nacija, i razvoj poljoprivrede i tehnologije, ali ne postoji vlada koja moze da obezbedi osim kablova i zica da seckamo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: