Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 10. 4. 2020.

| Ekonomija

Slobodna zona: Pad prometa i do 50 odsto u naredna 2 meseca

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
slobodna zona
Većina kompanija ne radi; foto: Lj. F.

Od 26 kompanija, koliko posluje unutar Slobodne zone Pirot, polovina njih ne radi, a među njima je i 7 velikih kompanija. Zbog toga ona posluje sa 20 % gubitka u logistici, objašnjava direktor Dragan Kostić, a u narednim mesecima, kako kaže, poslovanje transporta i logistike umanjiće se i do 50 %.

Pandemija virusa korona, pored ljudskih žrtava, za žrtvu ima i ekonomiju, pa će se zdravstvena kriza loše odraziti i na samu ekonomiju Grada Pirota, ali direktor Zone Dragan Kostić naglašava da nije došlo do potpunog gašenja proizvodnje i da trenutno nema većeg zastoja u transportu.

Ipak, kaže da će se ovakav trend nastaviti i iduće nedelje, nakon čega se očekuje povratak proizvodnje kod pojedinih većih kompanija.

Od 21. aprila najveće proizvodnje su najavile povratak. Tada očekujemo kao Zona povećanje proizvodnje, ukoliko ispune targete za koje imamo najavu, a onda zadržavanje na stabilnih 70 % u oblasti logistike, do kraja meseca - istakao je Kostić.

On objašnjava da se poslovanje za mesec maj ne može kratkoročno predvideti, ali da analize koje su sprovedene ukazuju na to da će aktivnosti Zone biti umanjene.

Sada je 20 % manje, u naredna dva meseca očekujemo 50 %, a sredinom jula, početkom avgusta, povratak u normalu - rekao je direktor.

Kostić dodaje da će se za vreme vanrednog stanja smanjiti celekopna ekonomija, te da je normalno i neki rashodi budu smanjeni, ali ne svi i kaže da je trenutno najizloženija, pored tekstilne, automobilska industrija i svi njeni snabdevači. Upravo zbog toga je, kako objašnjava, stala proizvodnja u Tigar Tajersu.

Dešava se da je sada velika potražnja za gumama za poljoprivredne mašine, zbog toga što poljoprivrednici nastavljaju da privređuju - naglašava on.

Prema istraživanju američke biznis i finanijske kompanije Mudis, bez ikakvog uticaja na poslovanje usled epidemije korona virusa biće samo IT sektor, onlajn prodavnice i rudarenje zlata, a direktor Slobodne zone zaključuje da Grad Pirot treba da prepozna one delove industrije na koje nije uticala kriza i da se upravo ti delovi pospeše.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tosa

    11:55 // 11. 4. 2020.

    Pa?Radio sam u Luznicu,sad sam u Italiju i mnogo mi je bolje.

  • Bugarin

    17:27 // 10. 4. 2020.

    Ja cekam katanac,dosta su se bogatili na nasim ledjima.

    • mika

      02:58 // 11. 4. 2020.

      Na nji pare,nam talk i korona.

  • tigrovac

    17:17 // 10. 4. 2020.

    Pa daj da umremo da Tigar i opstina Pirot budu zadovoljni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: