Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:16, 29. 8. 2019.

| Ekonomija

Slobodna zona Pirot se seli i na susedne opštine

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Širi se na Dimitrovgrad i Babušnicu
Širi se na Dimitrovgrad i Babušnicu; foto: Ministarstvo finansija

Kompanije iz Dimitrovgrada i Babušnice ubuduće će poslovati u okviru Slobodne zone Pirot po rešenju Vlade Srbije koja je donela odluku da, nedavno izabrana najbolja Slobodna zona u Evropi, proširi svoje kapacitete na 2 susedne opštine.

Istom odlukom se proširuje i Slobodna zona Pirot za 2 hektara, kaže njen direktor Dragan Kostić, dok će se u Dimitrovgradu i Babušnici prostor ograditi na po 5 hektara.

Čekamo komisiju koja treba da dođe u septembru i očekujemo od oktobra da će kompanije početi da investiraju u režimu Slobodne zone - kaže Kostić.

On kaže da će ovaj potez Vlade doprineti otvaranju novih radnih mesta u nerazvijenim opštinama Pirotskog okruga, a da će se prvi rezultati videti u Dimitrovgradu.

Mi tražimo kompanije i borimo se da dođu kod nas. U Dimitrovgradu dolaze 2 kompanije, jedna od njih se bavi reciklažom guma. Oni dolaze zato što će poslovati u režimu Slobodne zone. To su grinfild investicije u Dimitrovgradu u industrijskoj zoni Beleš koja se od sada naziva Slobodna zona Beleš - kaže direktor Slobodne zone.

Važno je, dodaje on, što će nakon priključenja Slobodnoj zoni postojeće kompanije investiraju još više ali i da je to podstrek da dođu neke nove.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim, kao što su oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

Podsetimo, po oceni stručnjaka FDI magazina, koji je deo najvećeg poslovnog časopisa Fajnenšl Tajms, Slobodna zona Pirot najbolja je u Evropi, a u rangiranju u celom svetu nalazi se na visokom trećem mestu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BugaraSS

    10:24 // 3. 9. 2019.

    Reciklaza gume,bas ste osrecili gradjane Caribroda.

  • Ko zadnji ode nek ugasi svetlo

    07:52 // 30. 8. 2019.

    25 coveka odlaze iz tigra babusnica u pirot,pre toga su otisli desetak njih,kad ugase tigar,oticice i d kompani i babusnica se gasi.

    • Nesa

      15:44 // 1. 9. 2019.

      Ja sam otisao za Sloveniju i to mi je najbolji potez u zivotu,ovo ovde je dzungla.

    • BugaraSS

      22:34 // 16. 9. 2019.

      25 idu za Pirot,pre toga otisli pet omladinca,petoro otislo u penziju,petoro napustilo,pre par godina otislo cini mi se njih 15 za Pirot,Tigar je gotov,hvala Bogu..posle toga Babusnica ce biti mesna zajednica.Sta ce biti sa Pirotm videcemo kad krenu kinezi i japanci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: