Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:53, 20. 2. 2024.

| Ekonomija

Sloga: Radnici nam umiru za mašinama, a premijerka bi da eksperimentiše sa e-bolovanjem

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
leoni
Izjave premijerke veliki pritisak na radnike, ističu iz Sloge; Foto: Lj. M.

Na najavu premijerke Ane Brnabić o uvođenju elektronskog bolovanja reagovali su iz sindikata "Sloga" saopštenjem u kojem traže od nje da se više ne bavi digitalizacijom, jer se "zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti" boje se da bi se i lični zdravstveni podaci radnika mogli naći na meti zloupotreba".

Nakon što je premijerka juče u Nišu izjavila se se mora stati na put zloupotrebama bolovanja jer bi to moglo da dovede do toga da investitori počnu da odlaze i da novi neće da dolaze, iz "Sloge" kažu da je jedini uslov prisustva stranih investitora jeftina radna snaga i vrlo sumnjive subvencije koje im država dotira.

Predsednica Vlade Ana Brnabić dobro zna da je to jedini način da se, na osnovu populizma i propagande o otvaranju fabrika, koliko toliko zaposli narod da radi za neku crkavicu. Međutim, trebalo bi da je bude sramota što direktno u najnegativnijem kontekstu utiče na zdravlje građana Srbije i direktno vrši pritisak na radnike - kaže Željko Veseselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

Veselinović povodom najave uvođenja elektronskog bolovanja zahteva od premijerke da ne vrši pritisak na bolesne radnike jer je to krajnje neumesno.

Radnici nam umiru za mašinama, brutalno ginu na radnim mestima, niko od poslodavaca ne odgovara, a ona bi da nastavlja da eksperimentiše sa digitalizacijom, koja joj očigledno ne ide od ruke, što smo videli do sada više puta, od hakerskog napada na informacioni sistem u JKP Energetika Novi Sad, sisteme Republičkog geodetskog zavoda, do nedavnog pada sistema u EPS-u, koji je bio u totalnom rasulu i kolapsu - ističe Veselinović.

Zato, ističe, kao sindikat traže od premijerke da se više ne bavi digitalizacijom bolovanja, "jer zbog njene ukupne dosadašnje "stručnosti" bojimo se da bi se i lični zdravstveni podaci (istorija bolesti) radnika mogli naći na meti zloupotreba, što bi bilo nezamislivo loše po pitanju zaštite osnovnih prava i sloboda građana, a posebno njihovog prava na zaštitu podataka o ličnosti".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    21:00 // 21. 2. 2024.

    A tek Magna u Aleksincu. Tu se cak i zatruju radnici, pa nikom nista. Pozove ih lepo predsednik pa ajd nazad cuvena 3 smeno na novo trovanje , i opet nikom nista.

  • SRBIN

    13:08 // 21. 2. 2024.

    Kod lekara kao u katastar preko privilegovano-ovlascenih predstavnika uz placanje usluga od 200€,i nema vise bolovanja,radi i crkni na radnom mestu.

  • Miloš

    10:44 // 21. 2. 2024.

    Fikus MnogosGadnosVikus!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: