Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 3. 7. 2018.

| Ekonomija

Socijalna zadruga mladima kraj Niša daje šansu da zarade na džemovima i sokovima

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
zadruga kamenica
Zadruga zadužena za preradu; foto: Udruženje za razvoj Kamenica

Kako bi motivisali mlade koji imaju voćnjake i zemljište kraj Niša ne samo da proizvode voće i povrće, već i da dodatno zarade tako što će praviti sokove, džemove, marmelade ili namaze, u Udruženju za razvoj Kamenica su osnovali poljoprivrednu socijalno odgovornu zadrugu. Kažu da će zadruga služiti kao akcelerator za mlade agrobiznismene.

Predsednik Udruženja Kamenica Dejan Mitić kaže da je uloga zadruge da edukuje mlade o prozvodnji, potom im ustupi pogon za preradu i pakovanje, a zatim im pomogne oko brendiranja i plasmana.

Zadruga će se uz podršku mladih kooperanata baviti proizvodnjom zdrave hrane od voća, povrća i šumskih plodova u selu Kamenica. Kreiramo novi lanac vrednosti u kome takozvani ruralni mladi, koji su nezaposleni, zasnuju voćarsku ili povrtarsku proizvodnju. Mi, kao mašinski prsten, kao razvojni akcelerator, možemo od njihove sirovine uz stručnu podršku da napravimo gotove proizvode - objašnjava Mitić.

zadruga2-kamenica-foto-udruzenjekamenica Neki proizvodi već spremni; foto: Udruženje za razvoj KamenicaNapominje da se na taj način mladi ohrabruju da zarade više, jer prodajom džema, soka ili sličnih stvari mogu da zarade i duplu svotu novca u odnosu na ono što dobijaju prodajom sirovog voća ili povrća.

Umesto da proda kilogram višnje za 30 dinara neki mladi čovek može da ih preradi, napravi sok i tako na tom kilu zaradi 60 dinara. Naravno, moraće da garantuje kvalitetnu sirovinu, odnosno da primenjuje odgovarajuće standarde - ističe Mitić.

Potencijalni kooperanti zadruge, odnosno mladi koji imaju dedovinu u nekom selu, imali su obuku o biznisu i marketingu, kao i o dobroj proizvođačkoj praksi u poljoprivredi (Global GAP) i HCCP standardu.

Oni koji su najpreduzmljiviji već su se uključili i osmisili šta će da proizvode uz pomoć zadruge, a Mitić najavljuje uskoro promociju prvih brendova. Jedan od njih je, kaže, džem od divljih jagoda u specifičnoj ambalaži - aluminijumskoj tubi.

Od GIZ-a smo dobili opremu i napravili smo proizvodno-prerađivački pogon. Dobili smo mašine za vakuum pakovanje, solarnu sušaru, termo pakericu, a pre nekoliko dana smo od fondera dobili sredstava za kupovinu ostale opreme potrebne za proizvodnju džemova, sokova i namaza - kaže osnivač ove zadruge.

zadruga-kamenica-foto-udruzenjekamenica Mladi prošli obuku za primenu standarda; foto: Udruženje za razvoj KamenicaSada je, objašnjava, preostalo da se za zainteresovane mlade poljoprivrednike obezbedi dodatna novčana pomoć, a procena je da će na jesen više njih promovisati svoje gotove proizvode.

Napominje da će zadruga biti akcelerator koji treba da “napravi” mladog agrobiznismena koji će u ruci držati svoj “nulti” proizvod džema ili soka, obučenog sa promoviše i plasira svoj brend.

Identifikujemo mlade koji imaju resurse, pre svega zemlju ili postojeći voćnjak ili baštu, a potom im pružamo podršku da nastupe na tržištu. Pokazalo se da su mladima prepreke nepoznavanje marketinga, prodaje, nedostatak novca da se osmisli dizajn etikete i brenda uopšte - kaže Mitić.

Predsednik Udruženja za lokalni razvoj Kamenica kaže da je se malo interveniše u razvoj preduzetničke infrastrukture na selu, te da poljoprivreda postala nisko produktivna i neatraktivna mladima iz ruralnih sredina.

Imamo zemljište, imamo idealno podneblje za gajenje voća i povrća, imamo i mlade ljude. Treba da ih ohrabrimo da uzmu stvari u svoje ruke. Oni su mladi i imaju prava da ne znaju šta žele, a na nama je da im pokažemo koje su njihove mogućnosti i da im pomognemo - ističe Mitić.

Objašnjava da je za ovaj model puno zainteresovanih partnera i napominje da agrobiznis čini oko 10 % BPD-a u Srbiji.

Inače, zadruga u Kamenici osnovana je kao socijalno odgovorna, što znači da treba da zadovolji socijalne potrebe stanovništva i zajednice u kojoj posluje. Name, socijalne zadruge imaju pravo i obavezu da minimum 50% svoje dobiti usmere i potroše na socijalne ciljeve po izboru svog članstva.

Udruženje Kamenica je osnovalo zadrugu, organizovalo obuku i nabavilo opremu uz podršku GIZ YEP projekta “Podrške zapošljavanju mladih”, koji se sprovodi u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje.

Veliki “odliv mozgova” iz Srbije, odnosno odlazak velikog broja mladih i obrazovanih ljudi, predstavlja jedan od najvećih problema u Srbiji.

Južne vesti će se u narednom periodu baviti temama koje otvaraju nove šanse za zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se sprečio njihov odlazak iz zemlje. Start ap programi, programi podrške finansirani od strane EU, samo su neke od mogućnosti kako bi se mladi zadržali u Srbiji i kako bi im se pružili kvalitetni uslovi rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M.

    14:22 // 3. 7. 2018.

    Ponovo dolaz da nevladine organizacije rade bolje od lokalne vlasti. Da je pravde pa da Bulatović i svi nesposobni odu a dovedu se ovakvi kvalitetni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: