Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:51, 27. 10. 2015.

| Ekonomija

Sokobanja među 5 najposećenijih turističkih mesta u Srbiji

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
moravica sokobanja
Reka Moravica čest izbor onih koji dođu u Sokobanju

Oni koji su želeli da ovog leta odmaraju u svojoj zemlji često su birali Sokobanju, te je ovo mesto među 5 najposećenijih turističkih destinacija 2015, pa ne čudi što u Organizaciji za turizam i kulturu Sokobanje kažu da je ova sezona bila za pamćenje.

U Ministarstvu turizma i trgovine kažu da su osim Sokobanje najposećenije turističke destinacije domaćih turista ove godine bile Lukovska i Prolom banja, kao i planine Tara i Kopaonik.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u avgustu u Sokobanji boravilo blizu 8.500 turista, u julu blizu 6.000, mada direktor Organizacije za turizam i kulturu ovog grada Ljubinko Milenković kaže da statistika ne pokazuje realne brojke. sokobanja-soko-grad-2013-07-05-02 Sokobanja ima oko 30 izletišta u ponudi

Takva je situacija da je oko 50 % gostiju neprijavljeno, pošto većina turista zapravo noći u privatnim kućama i vilama. Neke naše procene, koje se zasnivaju na validnim podacima, jesu da je od jula do kraja septembra Sokobanju posetilo oko 120 hiljada turista - kaže Milenković.

Napominje da je ove sezone, u odnosu na prethodne tri, bilo za oko 15 % više gostiju u Sokobanji.

Više od deset godina sam u Organizaciji za turizam i ne pamtim da je ikada bilo ovako uspešno leto. Puna su nam bila šetališta i izletišta celog leta. Pa čak i ugostitelji, kojima promet zavisi od turista i koji su se svake godine žalili na malu zaradu zbog manjka gostiju, ove sezone su bili zadovoljni - kaže Milenković.

Kaže da su u nekim danima svi kapaciteti - 14.500 ležajeva, od toga 12.000 u privatnom smeštaju, a 2.500 u hotelskom smeštaju, bili skoro maksimalno popunjeni.

Među gostima Sokobanje ove godine bilo je i dosta stranaca koji su dolazili iz Nemačke, Švajcarske, Francuske, Engleske i Italije, a među domaćim turistima prednjačili su Beograđani i Vojvođani.

Vojvođanima je Sokobanja privlačna jer ima potpuno suprotnu klimu. Sokobanja je jedino turističko mesto u Srbiji koje može da ponudi sve što jedno kontinentalna destinacija može. Ima četiri planine, čist vazduh, jezero, reku, lovišta, seoski turizam, termalne izvore i kulturno-istorijske spomenike - ističe direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje.


akva-park-sokobanja Posećenost Sokobanje porasla nakon otvaranja akva-parkaAkva-park doprineo vikend turizmu

Osim zanimljivih izletišta i termalnih izvora Sokobanja u poslednje tri godine privlači brojne posetoce i akva-parkom “Podina”.

Prema rečima Milenkovića, od 21. juna do 10. septembra ovaj park posetilo je oko 90 hiljada ljudi, kako onih koji su već bili gosti Sokobanje, tako i onih koji su vikendom dolazili iz Aleksinca, Niša, Zaječara...

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Sokobanje.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta “Sokobanja u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Sokobanja, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Sokobanje i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlastimir vukić

    14:39 // 24. 11. 2015.

    Bio sam ove godine u Soko Banji i ponovo obišao sve destinacije uzduž i popreko. stvarno dalo dušu za odmor.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: