Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 30. 11. 2022.

| Ekonomija

Solarni paneli na kućama uz subvencije za Prokupčane, Piroćance i Svrljižane

Autor:Lj. M. i LJ. F.Izvor:Južne vesti
solarni paneli
Subvencije za ugradnju solarnih panela do 50 odsto; foto: Ekonomska škola Pirot

Prokupčani koji žele da ugrade solarne panele za proizvodnju električne energije na kućama mogu to da urade uz subvenciju Grada do 50% ili maksimalno 420.000 dinara. Kako bi što ekonomičnije trošili toplotnu energiju, projektom je omogućena kupovina i ugradnja kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatičkih ventila i delitelja toplote, a ukupna sredstva za subvencionisanje su 15,2 miliona dinara. Konkurs je otvoren i u Pirotu, dok je u Svrljigu završen i urađena je preliminarna lista.

Konkurs u Prokuplju je otvoren do 15. decembra, a zainteresovani građani mogu da odaberu jednu od 3 firme od koje moraju da pribave predračun sa cenom i količinom opreme i ugradnjom.

Na osnovu javnog poziva, građani biraju jedan od privrednih subjekata izabranih na konkursu “Telefon Inženjering” d.o.o. Zemun, “Energy net.services” d.o.o. Novi Sad i “Wiren” d.o.o. Kladovo koji će uraditi predračun. Svi koji konkurišu za ovaj projekat mora da su vlasnici objekta ili da imaju prijavu boravka i pisanu saglasnost vlasnika, kao i da su priključeni na distributivnu mrežu električne energije - kaže se između ostalog u javnom pozivu.

Konkursna dokumentacija i javni poziv mogu se preuzeti na internet stranici Grada Prokuplja ili na prijavnici Gradske uprave Prokuplje.

Za sve dodatne informacije i obaveštenja u vezi javnog poziva, građani se mogu obratiti i na kontakt telefon 062234435.

Ugradnja panela uz subvencije je moguća i u Pirotu, gde je takođe raspisan konkurs koji će trajati do 20. decembra. Sufinansiraće se i nabavka invertera i pratećih instalacija za proizvodnju energije za sopstvene potrebe na teritoriji grada Pirota.


U Svrljigu završen konkurs

Na preliminarnoj listi u Svrljigu nalaze se 4 potencijalna korisnika, koji će moći da ugrade solarne panele kapaciteta 6 kW instalisane snage. Rok za žalbe je istekao, pa se narednih dana očekuje i konačna lista.

Pored same ugradnje panela, sufinanira se i instalacija pratećih nosača panela, invertera i ostale neophodne instalacije za proizvodnju električne energije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragana Petrovic

    16:14 // 30. 11. 2022.

    Polusala sam da nadjem konkurs za Pirot, ali mi nije uspelo. Moxete li poslati link?

  • Naivno magare

    12:54 // 30. 11. 2022.

    Samo jos da nadjem onih drugih 420.000 dinara. Tako bilo za plin u autu,pa za pelet,pa najskuplji, pa za panele, pa stolariju, pa ce na ovo da uvedu takse,veci porez na kucu zbog panela i prozora.
    Cekam uplatu 5.000 kao mlad pa cu da stavim panel

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: