Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 16. 6. 2015.

| Ekonomija

Srbija spremna da plati gradnju auto-puta od Niša do Tirane

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Vesti online
auto-put-prazan.jpg
Kolima od Niša do Tirane i Drača; foto: JV arhiva

Iako su na snazi mere štednje, a situacija sa budžetom izuzetno teška, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je država spremna da plati izgradnju auto-puta do Tirane ukoliko EU ne želi da da novac za ovaj projekat.

Kako pišu frankfurtske “Vesti”, Vučić je na Evropskom forumu u Vahau u Austriji rekao da je država spremna da iz budžeta izdvoji novac za auto-put koji bi Srbiju spojio sa Albanijom.

Posebno je bitan auto-put Niš - Tirana. Ako EU ne može da finansira taj projekat, treba da kaže jer ćemo onda mi to učiniti iz našeg budžeta. Nisam došao da od vas tražim novac, jer mi sami zarađujemo i činimo najbolje da privučemo što više investitora - rekao je Vučić. 

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ranije je rekla da bi za ovu investiciju trebalo izdvojiti milijardu evra, što nije malo novca u trenucima kada se štedi na sve načine.

Podsetimo, svoje stavove o finansiranju puta iz srpskog budžeta, premijer Srbije izneo je i pre desetak dana sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani. Sada ih je potvrdio pred evropskim zvaničnicima od kojih se očekivala pomoć i saradnja na ovom projektu.

Ideja izgradnje ovog auto-puta prisutna je već neko vreme. Sve je počelo nakon sastanka Vučića i Rame u Beogradu i razgovora specijalnih radnih grupa Srbije i Albanije.


“Da svako plati svoje”

Ova deonica je za Srbiju veoma bitna, kako je ranije govorio premijer Aleksandar Vučić,  jer od Niša pa sve do Albanije prolazi dužinom od više stotina kilometara i spaja Kosovo i Metohiju sa Albanijom.

Ipak, ekonomista Milan Kovačević tu ne vidi bitne razloge za ulaganje velikih para.

Trebalo bi prevashodo završiti neke druge pravce, a ukoliko bi se gradio taj auto-put ne bi smelo da bude prelivanja troškova, odnosno svako bi trebalo da plati za deonicu koja prolazi kroz njegovu teritoriju - rekao je Kovačević, a prenose frankfurtske “Vesti”.

Inače, Srbija već godinama gradi Koridor 10, panevropski put koji spaja zapadnu Evropu sa Bliskim istokom, ali kraj gradnje se još ne nazire.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bidza

    18:42 // 18. 6. 2015.

    Dokle vise te prazne price? Brze pruge auto putevi zajmovi preporodi, zar su ovo devedesete?Ko u to veruje? Auto put oko Nisa dug 20km,gradio se 20 godina. Sta je sa koridorom 10?

  • Aleksej

    21:55 // 17. 6. 2015.

    Udari ti bate zid ko ovo sto ce madjari da naprave nama i da nas ograde ko ovce u toru. barem ce se zna koliko njih dolazi kod nas, za pocetak toliko.

  • vladimir stojanovic

    19:33 // 17. 6. 2015.

    A kome od nas treba taj put?
    Opet udovoljavamo zapadu
    Bolje da ne postoji ni kaldrma a kamoli auto put

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: