Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:06, 24. 3. 2017.

| Ekonomija

Sremska mlekara kupuje Duvansku industriju Bujanovac

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke vesti
dib
DIB dobija novog vlasnika?; foto: Bujanovačke vesti

Jedini ponuđač za kupovinu Duvanske industrije u Bujanovcu je Sremska mlekara, čiji je direktor Rade Basta, koji istu funkciju obavlja i u niškom Fudbalskom klubu Radnički i blizak je saradnik Ivice Tončeva. Kako kaže, planovi za DIB su veliki, a ideja je da se pokrene i proizvodnja duvana u ovom delu Srbije.

Da je firma iz Sremske Mitrovice, čiji je Basta direktor, jedini interesent da postane vlasnik DIB-a, Bujanovačkim vestima potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

On je rekao da Uprava za sprečavanje pranja novca trenutno proverava poreklo kapitala ove firme.

Prema podacima Agencije za privredne registre, 100% kapitala u Sremskoj mlekari ima "RA.B Capital Group LTD", firma koja je registrovana na Kipru.

Međutim, Basta kaže da je on samo direktor Sremske mlekare, da sa kiparskom firmom nema nikakve veze i da će i na mestu direktora Mlekare biti još vrlo kratko.

Ja sam samo imenovan za direktora i biću tamo još mesec dana. Oni dovode novog direktora, nekog Rusa. Ja sam iz ličnih razloga podneo ostavku - kaže Basta.

Prema podacima Ministarstva privrede, prodaje se 57,9 % kapitala DIB-a, po početnoj ceni od 686.354 evra, što je trećina procenjene vrednosti kapitala preduzeća.

DIB zapošljava oko 100 radnika i do sada je nekoliko puta neuspešno prodavan.

Ovog puta, Sremska mlekara je jedini ponuđač, a Basta kaže da ovo preduzeće planira da pored Bujanovačke, kupi i Duvansku industriju u Ljuboviji. 

Prošli smo kvalifikacioni postupak i proglašeni smo kupcima. Želimo da zaposlimo, da vratimo malo ljude tamo. Da se podigne proizvodnja i da ubacimo nove linije. Tražićemo i od države dozvolu za proizvodnju cigara. Hoćemo domaći brend koji je primamljiv za sve - priča Basta.

Takođe, u planu je, kako kaže, i saradnja sa poljoprivrednicima koji bi od Duvanske industrije dobijali sirovinu i proizvodili duvan.

On tvrdi da njegova firma ispunjava sve uslove i nada se da će nakon svih provera kupiti akcije DIB-a i postati većinski vlasnik ove firme.


skupstina Basta, u drugom redu desno, na Skupštini Radničkog; foto: A. N.Saradnja sa Tončevim

Iako dolazi iz Novog Sada i predsednik je Jedinstvene Srbije za Vojvodinu, Rade Basta je južnjacima postao poznat nakon što je Ivica Tončev, funkcioner SPS, postao predsednik Fudbalskog kluba Radnički iz Niša pre nekoliko meseci.

Basta je na Skupštini kluba izabran za direktora, a ta funkcija je tada i uvedena, jer ranije nije postojala, dok je te poslove obavljao generalni sekretar kluba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: