Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 4. 2. 2020.

| Ekonomija

Srpska firma sa austrijskim vlasništvom bi da gradi fabriku pored “Jure”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
dajtek
"Qualis" bi da gradi na placu na kojem je "Dajtekova" fabrika; foto: Gruppo Inveco

Na prostoru u Donjem Međurovu, do fabrike Jura, na kojoj je pre nekoliko godina Dajtek započeo, pa stao sa svojom investicijom, srpska kompanija sa austrijskim vlasništvom Qualis Electronics zainteresovana je da gradi fabriku i uposli 210 radnika. U Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte kažu da će oni u narednom periodu raditi na elaboratu koji će pokazati da li fabrika i može tu da se gradi zbog sudskog spora koji traje.

Italijanski Dajtek je još 2010. počeo sa projektom otvaranja fabrike u Nišu, a čak je bilo najava da će postrojenje za proizvodnju ulja i maziva biti završeno u martu 2011. godine.

Međutim, to se nije desilo i sve je stalo na osnovnoj konstrukciji koja je i dalje na placu koji je, sudeći po Katastru, trenutno u vlasništvu Grada Niša.

Dragan Milovanović iz KLERP-a kaže da plac jeste gradski, ali da se trenutno vodi sudski spor, jer su Italijani tužili Grad zbog oduzimanja građevinske dozvole. Ipak, pošto je kompanija Qualis Electronics zainteresovana baš za tu parcelu, KLERP će početi da radi na Elaboratu o otuđenju zemljišta.

Generalno parcela je slobodna. Nema nikakve zabeležbe i zato se ulazi u ovu priču, da se KLERP-u da nalog da se izradi elaborat koji će pokazati da li se može otuđiti zemljište bez naknade ili ne. Možda će pokazati i suprotno, zato se i radi - kaže Milovanović.

katastar Konstrukcija na placu koju je u vlasništvu grada; foto: printscreenGradsko veće je izdalo nalog da se elaborat uradi, a Qualis je u svom pismu o namerama popisao svoje planove i želje.

Privredno društvo Qualis Electronics je registrovano u Nišu, inače je investitor iz Austrije i ima nameru da izgradi greenfield investiciju u Donjem Međurovu i žele da u petogodišnjem planu ulože 8,5 miliona evra i zaposle 210 radnika sa mogućnošću povećanja broja radnika - rekao je Milovanović na Gradskom veću.

Ova kompanija registrovana je u Nišu u novembru prošle godine, a u stoprocentnom je vlasništvu austrijske firme System Industrie Electronic koja upravlja kompanijama koje se bave elektronskim rešenjima, proizvodnjom i servisiranjem komponenti za medicinsku, bezbednosnu i industrijsku opremu.

Fabrika bi mogla da se gradi tek po završetku izrade elaborata, ali i sudskog spora, za koji Milovanović iz KLERP-a kaže da je pri kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Upri prstom u lažova/lopova

    14:49 // 12. 2. 2020.

    Firma Tagor dobila subvencije, pa odlučila da se "ugasi". Sada se pojavljuje, "umivena", pod novim imenom i naravno, staje u red za nove subvencije. Građani Niša ništa o tome ne znaju, niti će saznati jer niko o tome ne piše, ne prati, ne proverava. Gradska vlast ne odstupa od republičkog šablona - nedomaćinskog trošenja naših para, zarad populizma. Tuga.
    Molim Vas objavite komentar.

  • Istina, samo istina

    23:44 // 9. 2. 2020.

    Radi se o presvučenoj niškoj firmi Tagor. Promena naziva ili podela firme ne donosi suštinsko poboljšanje. Strani kapital, a maniri srpski. Živeli

  • Шишач снс-ОВАЦА

    11:27 // 5. 2. 2020.

    Субвенције треба понудити и дати НАШИМ грађанима ради отварања малих породичних фирми и сл...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: