Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 15. 1. 2017.

| Ekonomija

"Srpsko-bugarski gurmanski voz" štiti leskovački roštilj i bugarski hleb

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
Roštiljijadu u Leskovcu poseti i do 100.000 ljudi; foto: D. M.

Kako bi se leskovački roštilj uvek pravio po proverenom receptu majstora iz ovog grada, a ljubitelji ovih specijaliteta od mesa uvek znali šta je stvarno roštilj “po leskovački”, a šta lažna reklama, on će, kao rezultat srpsko-bugarskog projekta, dobiti međunarodni zaštitni žig za specifične gastronomske proizvode.

Na ovaj način neće biti dovoljno samo koristiti leskovačko roštiljsko meso, koje je već zaštićeno, već i poštovati pravila i standard toga kako se prave pljeskavice, ćevapi i ostale roštiljske đakonije.

Sertifikacija i zaštita ovog gastronomskog specijaliteta po kome je Leskovac prepoznatljiv, a čiji naziv mnogi koriste kako bi namamili kupce, zadatak je prekograničnog projekta “Bugarsko-srpski gurmanski voz" koji sufinansira Evropska unija.

Sa srpske strane Regionalna privredna komora Leskovac baviće se dobijanjem međunarodnog zaštitnog žiga za “leskovački voz” od roštilja i biti njegov nosilac, dok će Privredna komora Vratse obaviti sertifikaciju specijaliteta tog dela Bugarske – neolitskog hleba.

Kako objašnjavaju u leskovačkoj Privrednoj komori, namera projekta nije izvoz roštilja već “uvoz” turista i zaštita i standardizacija leskovačkog roštilja, kako u zemlji, tako i inostranstvu.

Kako bi se ovi specijaliteti iz Srbije i Bugarske pripremali po utvrđenim standardima, tokom projekta će o pravilima biti podučeni budući kulinari i profesionalni kuvari iz obe zemlje.

Biće opremljene kuhinje u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija Leskovac, kao i u Stukovnoj školi "Aleko Konstantinov" iz Mezdre, koje su partneri na projektu. Tako će one dobiti neophodnu opremu za demonstraciju kulinarskih veština, a namera nam je da one postanu centri za edukaciju studenata i profesionalaca na polju pripreme tradicionalnih gurmanskih proizvoda sa registrovanim Zaštitnim žigom – kažu u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac.

Osim što će oko 40 studenata završiti trening o tome kako se prave roštilj iz Leskovca i neolitski hleb iz Bugarske, plan je da to nauči i 20 profesionalnih kuvara sa obe strane granice.

Treninzi će biti sprovedeni od strane eksperata za tehnologiju hrane i pripremu tipičnih jela regiona. Na seminarima će profesionalni kuvari učiti da pripremaju kompletan meni koji se sastoji od tipičnih jela srpske i bugarske kuhinje u tradicionalnom maniru – objašnjavaju u Komori.

Oni će zajedno nastupati na sajmovima, a plan projekta je i da se organizuju 4 gastro-turistička foruma, dva u Srbiji, dva u Bugarskoj, na kojima će se promovisati specijaliteta srpske i bugarske kuhinje.

Za vreme trajanja projekta 15 malih i srednjih preduzeća, odnosno preduzetnika, inicijalno će biti korisnici zaštitnog žiga za gastronomske proizvode usluge - navode u Komori.

ugovor bugarsko srpski gastronomski voz Donacija dodeljena u bugarskom Ministarstvu; foto: www. vpsle.edu.rsPored toga, plan je i da se osnuje bugarsko–srpski “Gastro klub”, koji bi funkcionisao kao biznis klub čiji bi članovi bile organizacije koje se bave turizmom i gastronomijom.

Projekat "Bugarsko-srpski gurmanski voz" finansira se preko Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Dodelom ugovora o donaciji u novembru prošle godine u Ministarstvu za regionalni razvoj i javne radove  Bugarske i zvanično je počeo da se realizuje.

Ukupna suma predviđena za njegovo sprovođenje iznosi 170.800 evra, a predviđeno je da traje 15 meseci.

​Južne vesti" će se u narednom periodu baviti temama koje brinu građane Srbije, a tiču se eventualnog ulaska u Evropsku uniju.

Da li će moći i dalje da slobodno putuju po Evropi? Da li će imati pristup EU fondovima? Da li će proivođači morati da menjaju svoju proizvodnju da bi je uskladili sa standardima EU ? Da li će moći da i dalje da peku rakiju?

Sagovornici Južnih vesti o ovim i sličnim temama biće proizvođači sa juga Srbije, studenti, poljoprivrednici, predstavnici institucija…

Javna promocija evropskih vrednosti od ključnog je značaja za stalni napredak Srbije ka EU.

Južne vesti će pokušati da kroz više različitih priča prikažu pozitivne aspekte članstva u EU i koje su prednosti EU donosi "običnim" građanima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Višekruna

    23:18 // 16. 1. 2017.

    Mi ulažemo meso, a oni hleb i onda nastupamo zajednički i ravnopravno. Uvek smo bili budale, a na žalost i ostali.

  • Blackburn

    08:44 // 16. 1. 2017.

    E,ovo je strahovito bitna informacija!Zamajavanje zatucanog stanovnistva!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: