Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 2. 6. 2022.

| Ekonomija

Srpsko-korejski centar, botanička bašta, regionalna deponija - šta sve piše u Programu razvoja Niša

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Skupština Niš
Odbornici usvojili Program; foto: T. R.

Regionalna deponija “Keleš”, crkve i ambulante neke su od investicija u Nišu koje se planiraju u okviru Programa ekonomskog razvoja za ovu godinu. Na spisku je i izgradnja Botaničke bašte i Srpsko-korejskog centra. Negde su u toku radovi, negde tenderi, ali rokova uglavnom nema, a negde ni informacija o tome koliko se novca izdvaja.

Ugovor o regionalnom centru upravljanja otpadom “Keleš” tadašnji gradonačelnik Niša i predsednici opština potpisali su još pre devet godina, ali su pokušaji da se posao sklopi propali. I predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je da će deponija biti izgrađena do 2021. godine.

skupština nišaa - foto - t. r. Za mnoge investicije nema rokova; foto: T. R.Nadležni sada kažu da je izrada projektnog zadatka završena i da se čekaju rešenja o eksproprijaciji. Ne navode kada će sve biti završeno, ali predviđaju da će biti potrebno 18,35 miliona evra.

Prednost realizacije projekta je očuvanje životne sredine i uvođenje cirkularne ekonomije kao savremenog oblika upravljanja čvrstim otpadom kroz reciklažu i pretvaranje nerecirkabilnog otpada u toplotnu i električnu energiju - piše u Programu lokalnog ekonomskog razvoja.

Kada je reč o Botaničkoj bašti, koja bi trebalo da bude izgrađena u Niškoj Banji, nadležni kažu da će do kraja godine da bude gotovo idejno rešenje.

To bi trebalo da bude naučno-istraživačka i kulturno-prosvetna ustanova sa kolekcijama biljaka, površine oko 2,5 hektara.

Kako je istaknuto, tu bi se proučavala biologija, gajenje i zaštita biljaka, naročito onih kojima preti iščezavanje, a radilo bi se i sa đacima i studentima.

Grad Niš bi, kao veliki univerzitetski centar i grad okružen velikim biljnim diverzitetom, formiranjem botaničke bašte zauzeo važnu ulogu u naučnom, ekološkom i kulturnom životu zemlje. Osim toga, botanička bašta obogatiće svojim sadržajem turističku ponudu grada, a time doprineti i njegovom lokalnom ekonomskom razvoju - piše u obrazloženju.

Otvaranje Srpsko-korejskog informatičkog centra (SKIP) najavljivano je više puta - za kraj 2020, pa za 2022, a sada nadležni kažu da će radovi početi do kraja ove godine.

Inače, ideja je da se tu održavaju besplatne obuke i seminari za građane i državne službenike, pre svega u oblasti informacione pismenosti i tehnologija.

Ukupna vrednost projekta je 250.000 evra, finansira ga Vlada Republike Koreje, a sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Grad Niš.

Ovogodišnji Program ekonomskog razvoja predviđa i rekonstrukciju objekta u kome su Dom za decu i omladinu “Duško Radović”, Centar za porodični smeštaj i usvojenje i Gradska opština Pantelej.

Te tri jedinice trebalo bi da se odvoje, ali i da se uvedu nove usluge Doma za decu i omladinu, kao i da se poveća kapacitet Centra za porodični smeštaj i usvajanje.

Nadležni ističu da su dobijeni lokacijski uslovi i građevinska dozvola i da je urađeno idejno rešenje, kao i da je u toku dalja razrada. Za rekonstrukciju se planira oko 910 miliona dinara.

Na listi je i rekonstrukcija objekta Likovne kolonije “Nadežda Petrović” u Sićevu, za koju nema nikakvih rokova i novčanih iznosa. Tu je i izgradnja Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, gde su radovi u završnoj fazi i gde je u toku obezbeđivanje priključaka na komunalnu infrastrukturu.

Nije navedeno kada, ali u planu je i da Brzi Brod dobije ambulantu, poštu i mesnu zajednicu u vidu jedne zgrade. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova.


Za opoziciju program sporan i "sterilan"

miodrag stanković - foto - t. r. Opozicija kritikuje Program; foto: T. R.Odbornik koalicije “Niš moj grad” Miodrag Stanković ovogodišnji Program lokalnog ekonomskog razvoja opisuje kao običnu listu želja. Sporno mu je to što se on usvaja u trenutku kada još nema analize i izveštaja o tome šta je urađeno sa prošlogodišnjim.

Materijal Programa odbornik te koalicije Branislav Jovanović vidi kao potpuno sterilan i ističe da je apsurdno što se usvaja tek u junu, a sadrži planove upravo za ovu godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tony

    00:45 // 3. 6. 2022.

    ...a svemirski centar i kosmodrom kad počinju da se prave?

  • Mika

    20:26 // 2. 6. 2022.

    Ocekujem narednu ozbiljnu objavu: "Direktna avio-linija izmedju Nisa i Koreje!" :D

  • niš nikada gore direktore javnih preduzeća imao nije

    19:34 // 2. 6. 2022.

    Ulice nam izrupetane, vodovodna i kanalizaciona mreža dotrajale, a gradonačelnica jurca udomljavanje zeta...
    Direktan izbor gradonačelnika jeste spas za svaki grad, a najpre za Niš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: