Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 4. 1. 2020.

| Ekonomija

Stanovi na jugu najskuplji u Nišu, najjeftiniji u Aleksincu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
zgrade Niš
Cene različite u različitim delovima grada; foto: JV-J. A.

Iako cena u svakom gradu ili opštini najviše zavisi od lokacije, kao i od toga da li je reč o starim zgradama ili novogradnji, prosečne cene, pokazuju statistike agencija za nekretnine pokazuju da najviše novca za kupovinu stana treba da se izdvoji u Nišu. Najveći porast cena nekretnina zabeležen je u Pirotu, a najjeftinije je u Aleksincu.

Cene i od 1.000 evra po kvadratu, iskustva su kupaca, aktuelne su u Nišu i Leskovcu, posebno za stanove u najužim gradskim zonama i novim zgradama.

bager Novogradnja uvek skuplja; Ilustracija; foto: Kabinet gradonačelnikaLeskovčanin Marko S. već nekoliko meseci je u potrazi za stanom, a kaže da planira da za njega podigne kredit. Cene kvadrata kretale su se i do 1.000 evra što je po njegovom mišljenju mnogo.

Raspitivao sam u par novoizgrađenih objekata u centru i tu je zaista skupo. Mislim da se za te pare može kupiti i stan na periferiji Beograda, to je za naš standard mnogo. Nešto niža cena je u izgradnji, ali to mi nije najpouzdanija varijanta pa sam od toga i odustao - kaže Marko.

Istraživanje Agencije “Moja nekretnina” pokazalo je da na cene utiču brojni faktori među kojima su i ponuda i potražnja, kao i neki mikroekonomski faktori vezani isključivo za grad ili lokaciju na koje se analiza odnosi.

Pojašnjavaju da, ukoliko postoje neki nepovoljni ekonomski faktori, kao što su rast stope nezaposlenosti i kretanje stanovništva prema većim gradovima, to utiče na smanjenu potražnju za nekretninama u manjim gradovima.

Pirot sufinansira radove na fasadama Pirot beleži rast cena nekretnina; foto: Lj. F.Sve to, kako kažu, u velikoj meri može uticati na pad cena.

Vodeći grad po ceni kvadrata na teritoriji južne Srbije su Niš sa 755 evra, zatim Pirot sa cenom od 475 evra, nakon čega sledi Leskovac sa 429 evra po kvadratu. Cena kvadratnog metra u Sokobanji je iznosi 444 evra, dok je na petom mestu po cenama Vranje sa 386 evra po kvadratu, a potom Prokuplje i Kuršumlija sa cenom nešto većom od 320 evra po metru kvadratnom - pišu iz Agencije.

U Agenciji “Heraldo” Vranju kažu da su realne cene stanova između 450 i 700 evra i da je najskuplja novogradnja. Najviše se, kako kažu, traže dvosobni stanovi, a kupci uglavnom nisu Vranjanci.

Moj utisak je da cene kvadrata skaču. Kad smo otvorili agenciju cena kvadrata je bila 600 evra u novogradnji, sada je 700-750, ali neki prosek je 700 plus PDV. Lokacija diktira cenu, recimo dalje od centra za iste stanove cena je 630, a u samom centru 700. Najveći broj kupaca u Vranju je iz Preševa, Bujanovca, Trgovišta, Vladičinog Hana i Kosovskog pomoravlja - kažu u pomenutoj Agenciji.

zgrade Cene kvadrata variraju i u Nišu; Ilustracija; foto: V. M.I dok u ovoj Agenciji kažu da cene skaču, statistika “Moje nekretnine” pokazuje da je u trećem kvartalu 2019. godine zabeležen pad cena u Vranju i to za 3,3 %, a slična je situacija i u drugim gradovima. Porast cena se beleži u Pirotu i Kuršumliji.

Na osnovu ove analize se može zaključiti da Niš i dalje drži vodeću poziciju što se tiče cene nekretnina po kvadratnom metru, iako je u prethodnom kvartalu došlo do pada cena od 1,17%. Slično je i sa Leskovcem, gde je takođe došlo do pada cena za 5%, ali čak i tada on drži jaku treću poziciju u ovom delu Srbije - kažu u ovoj Agenciji.

Prokuplje je, sa druge strane, kako kažu u lokalnim agencijama, grad u kojem se cene nisu menjale već desetak godina.

Zbog slabe kupovne moći Prokupčana, ali i nezainteresovanosti za život u ovom gradu, vrlo mali broj stanova se proda tokom godine, uglavnom kupuju povratnici ili ljudi koji žive u inostranstvu pa je zato najbolje vreme za prodavcem upravo sada, oko novogodišnjih i božićnih praznika, ali i tokom leta i godišnjih odmora.

Loading...

Loading...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pirocanac

    21:33 // 14. 1. 2020.

    U Pirotu cena novogradnje se krece od 650,680,830 eura bez uracunatog pdv od 10%.Da je cena kao sto je u textu navedeno odmah kupujem jedan.

  • dejan

    00:38 // 6. 1. 2020.

    Ja obmah kupujem stan u Sokobanji po ceni od 440 evra i plus pdv bez obzira gde se nalazi pa makar i na periferiji!!!!
    Pa da li ste vi normalni???????

  • Dirke policije

    15:51 // 5. 1. 2020.

    Vazno je da po statistici ne moramo vise da gradimo stanove, jer je svaka druga kuca slobodna i na prodaju. Samo sto se ne gleda statistika vec ide linijom manjeg otpora.Sve za 50 i Reseno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: