Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 1. 4. 2021.

| Ekonomija

Stara planina i Sokobanja i dalje najviše privlače turiste na jugu

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
vodopad stara
Lepote Stare planine i Sokobanje nastavljaju da mame turiste tokom epidemije; foto: LJ. F./JV

Najprimamljivija mesta na jugu Srbije za turiste i dalje su Sokobanja i Stara planina, dok se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najmanje ljudi opredeljuje da poseti Vranjsku Banju i tamo prenoći. Broj turističkih poseta i dalje je u padu u odnosu na prošlu godinu, kada epidemija kovida nije bila u jeku, saopštavaju iz Zavoda.

U februaru ove godine broj dolazaka turista u celoj zemlji manji je za 38 odsto, a broj noćenja za blizu 35 odsto, pri čemu statistički podaci pokazuju i da je broj noćenja domaćih turista niži za 24,7 odsto, a stranih turista za 56,4 odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine, kada pandemija korona virusa nije bila u punom zamahu. Sokobanja 2 jul 2020; foto: S. M Sokobanja i u vanrednoj situaciji omiljena turistima; foto: S. M.

Najviše turista, njih 4.395, i dalje od svih destinacija na jugu u februaru je posetilo Sokobanju, pri čemu je 4.234 bilo domaćih, a Staru planinu ukupno 3.912, od kojih su 3.813 domaći turisti, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Da prenoće tokom februara u nekom od smeštaja na Staroj planini odlučilo se 17.915 turista, a u Sokobanji 15.751, a od tog broja bilo je 563 stranaca u Sokobanji i 342 na planini, navode iz Zavoda.

Niška Banja Dolaze li bolja vremena za turizam?; foto JVU Niš se u februaru uputilo 3.532 turista, a 14.322 su prespavali, dok je u Nišku Banju došlo njih 726, navodi se u statističkom izveštaju.

Domaćih posetilaca je u Banji u februaru bilo 713, a stranih tek 13, a u Nišu 2.708 domaćih turista i 824 stranih, navode u Zavodu.

Turista koji su posetili i noćili u Vranjskoj Banji i prema izveštaju za februar ima najmanje od svih mesta na jugu, pa je tamo došlo ukupno 90 ljudi, od kojih 7 stranaca, a prenoćilo 640, pri čemu su 29 njih stranci, pokazuju statistički podaci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    12:32 // 3. 4. 2021.

    A šta ima da se vidi u Niškoj banji pa je toliko strašno što je niko ne posećuje?

  • Angelina

    12:56 // 2. 4. 2021.

    Staru Planinu nisam do sada posetila, a Sokobanju jesam i zaista je priroda prelepa. Planiram da odem na neki vikend izlet, uzmem auto od unirenta i obidjem celu Juznu Srbiju.

  • Mara

    09:04 // 1. 4. 2021.

    Divno je i jedno i drugo.Samo što su staru planinu počeli da unistavaju (maske,minideponije, flaše alkohola ).Sramota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: