Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:19, 5. 11. 2019.

| Ekonomija

Statistika niškog aerodroma naizgled pozitivna, u NKD-u kažu da fale putnici

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
aerodrom
NKD za ovakvu statistku krivi preduzeće Air Serbia; foto: D. P.

Prema najnovijoj statistici Aerodroma “Konstantin Veliki”, u oktobru 2019. je za 96 % veći broj letova u odnosu na isti period prethodne godine, dok je bez obzira na to, rast putnika svega 44 %. Nesrazmerno povećanje broja putnika, u odnosu na broj letova Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju objašnjava kao posledicu subvencionisanja Air Serbia, koja u Nišu posluje kao nelojalna konkurencija lou kost kompanijama.

Iako je broj letova, zbog uvođenja subvencionih linija Air Serbia, u oktobru 2019. sa 226 “skočio” na 442, prema zvaničnoj statisci, porast broja putnika nije srazmeran tome. Naime, nišku vazdušnu luku, ovog oktobra koristilo je oko 43.000 putnika, dok je broj putnika istog meseca prošle godine bio oko 30.000.

mladen jovanovic Jovanović kaže da je NKD upozoravao da će opadati broj putnika; foto: JVMladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) kaže da se dogodilo ono na šta su upozoravali - lou kost kompanijama je oboren broj putnika.

Uvođenjem Air Serbia, došlo je do naglog povećanja letova i to za veoma slične destinacije kao što su ovi lou kostovi, ali se nije proporcijalno povećao i broj putnika. To znači da su oni dramatično oborili broj putnika po letu. I to se odnosi samo na lou kostore, jer su samo oni i leteli prošle godine - podvlači Jovanović.

Ovo je, dodaje Jovanović, pokazatelj da je NKD bio upravo kada je tvrdio da će subvencije katastrofalno da deluju na lou kost kompanije, jer će dramatično da im se smanji broj putnika.

Podsetimo, pokretanje 12 linija Air Serbia iz Niša povećalo je broj letova, mnogi su to ocenili kao prvi uspešan potez novog vlasnika, iako se za to izdvaja 5 miliona evra godišnje iz budžeta Srbije.

Međutim, ubrzo je Direktorat civilnog vazduhoplovstva odbio zahtev Ryanair-a za liniju od Niša do Frankfirta, a u irskoj kompaniji su ocenili da je to učinjeno zbog monopola Air Serbia koja takođe leti do Frankfurta.

Srpsko-arapska kompanija u međuvremenu je spala na 11 linija, jer su zaključili da putnici nisu zainteresovani za let do Budimpešte.

Uz sve to i Swiss je najavio da od marta 2020. godine gasi avio-liniju Niš - Cirih, pa su u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju su ocenili da novi vlasnik aerodroma - Vlada Srbije stavlja privatne interese iznad javnih i da je njen cilj od preuzimanja niške vazdušne luke bilo proterivanje "low cost" kompanija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Njofra

    09:01 // 6. 11. 2019.

    Putuju vlakom. Ne?

  • Mercy,mercy me

    08:56 // 6. 11. 2019.

    Za sve je krivo globalno zagrevanje.

  • Natali

    22:31 // 5. 11. 2019.

    Jadno, koliko laži,spletkarenja,obmanjivanja javnosti...Gde li misle da žive ovi "režiseri"? Narod nije slep ali je postao melanholičan....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: