Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 21. 11. 2018.

| Ekonomija

Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Muzička dvorana prostor
Muzička dvorana biće sagrađena pored nekadašnje garaže "Niš ekspresa" na Bulevaru Nemanjića; Foto: JV/V. Milić

Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

Urbanističko-arhitektonsko rešenje za ovaj objekat, Grad Niš bi trebalo da ima uskoro, s obzirom na to da je do juče bio rok za predaju predloga. Na osnovu rešenja koje bude izabrano, radiće se idejni i glavni projekat, a potom i pribavljati potrebna dokumentacija i dozvole za gradnju. Bulevar Nemanjića Muzička dvorana Po idejnom rešenju radiće se projektna dokumentacija i dalje tražiti dozvole za gradnju; Foto: JV/V. Milić

Do juče, kada je bio i poslednji dan za podnošenje predloga, na adresu Zavoda za urbanizam Niš stiglo je 10 predloga kako bi Dvorana, koja bi trebalo da se gradi na Bulevaru Nemanjića kod bivše garaže Niš ekspresa, mogla da izgleda.

Stiglo je, pema mojim informacijama, 10 radova - rekao je gradski urbanista.

Lečić je ipak dodao da još nije imao zvanični uvid u idejna rešenja, te da bi krajem nedelje trebalo da se prođe kroz pristigla rešenja.

Kako je stajalo u javnom konkursu, Muzička dvorana bi osim hola i sale, trebalo da ima i kongresnu salu sa oko 300 mesta, višenamensku salu sa stotinak mesta u kojoj bi bila kamerna scena, depo za smeštaj scenske opreme, administrativni i tehnički blok, garaže i parking mesta, pres centar, a moguće je da će da ima i manje smeštajne kapacitete.


Neša Galija: Nišu odavno treba prava koncertna dvorana

O tome da Niš nema reprezentativnu koncertnu dvoranu, govorio je i frontmen grupe Galija, Nenad Milosavljević.

Mi nemamo dvoranu između hale "Čair" i Doma Vojske, govorim o zimskim uslovima. Leti imamo Tvrđavu. Hala nije za to, realno, hala je za sport i vrlo je teško svirati u "Čairu" jer tu imate problem kako disciplinovati zvuk. Mislim da je to odavno trebalo da se uradi i raduje me. Valjda ćemo još raditi kada se završi Dvorana - rekao je Neša Galija.

Podsetimo, izgradnju Dvorane u Nišu najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pre godinu dana. Tada je kazao da bi ovaj objekat trebalo da bude završen za četiri do pet godina.

Po određivanju lokacije na kojoj je predviđena gradnja, vlasnici parcela na tom prostoru su protestovali trvdeći da će svoju imovinu morati da prodaju po nižoj ceni Gradu. Inače, do buduće Dvorane planirano je, prema najavama, da se izgradi i Delta siti. Iako je kamen temeljac najavljen za proleće, tržni centar čiji je vlasnik poznati srpski biznismen Miroslav Mišković još nije počeo da se gradi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    14:04 // 22. 11. 2018.

    Lepa vest. Za poklonike kvalitetne muzike, za izvođače. Da Niš ima zdanje poput Sava Centra. Ali, vreme početka odnosno završetka stvara veliku sumnju. Koliko je samo proteklo od ideje ? Zatim, finansijska konstrukcija. Biće velikih problema. Za Grad je to krupan zalogaj. Zašto? Pa, Niš je po mnogo čemu velika selendra i biće svakako komentara tipa,"šta će to njima".

  • Лесков Врр

    07:01 // 22. 11. 2018.

    Ако "су" једноспратни/двоспратни паркинг градили шест месеци музичко/концертну салу не могу изградити за ШЕЗДЕСЕТ ГОДИНА.
    Ако уопште толико ТРАЈЕМО ми,и не дај Боже они.

  • Ако се нешто ради за будућност, мора се радити како треба

    21:07 // 21. 11. 2018.

    Сцена технички мора да буде на највишем нивоу! Окретна, са великим просторoм за оркестар, мора се направити и макар неколико ложа, акустика сале првокласна, осветљење и озвучење врхуснко.

    • Gde ti živiš?

      23:25 // 21. 11. 2018.

      Oni veliku salu doma mladih (NKC) tom opremom godinama ne mogu da opreme, da su ukinuli botovske gradske opšine, smanjili parazite po javnim preduzećima i smanjili druge troškove koji se prelivaju u privatne džepove i to bi bilo. Nesposobni su saobraćajnice da iskrpe a kamo li da ljudski naprave multimedijalnu dvoranu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: