Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 15. 1. 2010.

| Ekonomija

Stotinu invalida ostaje bez posla

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Drama leskovačkih invalida: Univerzal

U leskovačkom Univerzalu, jedinoj zaštitnoj radionici za invalidna lica od rođenja, plate nisu podeljene dvadeset meseci.

Više od stotinu radnika, među kojima je dve trećine invalidnih lica od rođenja, poslato je na prinudni godišnji odmor zbog nedostatka poslova i duga od 48 miliona dinara, koji aktuelno rukovodstvo nije u stanju da namiri.

- Svi koji mogu, napuštaju kolektiv, a spremam se da napuštim firmu. Više nisam u stanju da rešavam brojne probleme, jer su nas gotovo svi zaboravili – vajka se Dragan Petković, dugogodišnji direktor Univerzala.

Univerzal je, inače, jedina zaštitna radionica za invalidna lica rođenja od rođenja u Leskovcu i čitavom jugu Srbije.

Poput sličnih kolektiva u Republici, ovde su nemoćni da se bore sa nelojalnom konkurencijom, jer radnici-invalidi ne mogu, zbog objektivnih razloga, da postignu onu produktivnost kao u preduzećima gde rade potpuno zdrave osobe.

Pre dve godine, Univerzal je pogodilo i veliko nevreme. Uništen je deo krovne konstrukcije i hale, ali su uspeli da te nevolje prevladaju i da vrate dugovanja.

U međuvremenu su pristizale nove obaveze i kolektiv je doveden u bezizlaznu situaciju.

Trenutno radnicima kolektiv duguje dvadeset minimalaca i neizvesno je da li će i kada te zarade biti isplaćene.

Poslenjih dana na adresu ove firme, kojoj preti totano potonuće, stižu samo opomene za neizmirene račune, a zbog toga što kolektiv nije isplaćivao doprinose za lične dohotke, direktor je kažnjen čak dvadeset puta i, kako kaže, moraće iz džepa da izdvoji 200 hiljada dinara da namiri - kazne!

Nekada je u Srbiji bilo više od sedamdeset zaštitnih radionica, a sada je njihov broj prepolovljen. Leskovački ,,Univerzal’’ se ubraja u red boljih, jer je poslednjih godina obnovljen mašinski park, imaju i tri radionice površine oko četiri hiljade kvadratnih metara i dva hektara zemlje na atraktivnoj lokaciji, ali ni to nije dovoljno da se posluje koliko-toliko rentabilno. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: