Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 10. 5. 2018.

| Ekonomija

Stručnjaci iz Rumunije učili “južnjake” kako da dobiju pare iz fondova EU

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Stručnjaci-iz-Rumunije-u-Nišu;-foto:-JV
Stručnjaci govorili i o tome kako mogu da dobiju novac besplatno; foto: JV

Kako da konkurišu i dobiju novac iz fondova Evropske unije, mogli su u Nišu da nauče predsednici opština i okruga sa juga Srbije, od stručnjaka iz Rumunije - države čiji projekti dobijaju milione. “Južnjacima” je ponuđena i saradnja sa ovom zemljom.

Eksperti iz Rumunije su na sastanku koji je održan u prostorijama Nišavskog upravnog okruga rekli da će kroz iskustva i probleme sa kojima su se susretali kada su konkurisali za IPA projekte, pokušati da pomognu lokalnim samoupravama na jugu kako najlakše da dođu do novca. Stručnjaci-IPA-projeti;-foto:-JV Stručnjaci govorili i o tome kako mogu da dobiju novac besplatno; foto: JV

Jedna od najvažnijih stvari koja im je prezentovana je kako "besplatno da dobiju novac". Pojasnili su da nije reč o kreditima, već o parama koje Evropska unija daje, u zamenu za "opšte blagostanje građana".

EU daje novac gratis, da unapredite svoje lokalne samouprave. Daje taj novac, ali želi nešto u zamenu, a to je da obezbeđujete što više radnih mesta, kilometara puteva, razvoj infrastrukture što se tiče kanalizacije i jedan nivo podizanja blagostanja, ništa nije komplikovano. Kada dobijete novac, morate da dokumentujete kako ste ga potrošili - pojasnio je jedan od predavača.

Stručnjaci su obećali i da će pomoći opštinama sa juga Srbije da konkurišu na projekte prekogranične saradnje, koji su u našoj zemlji trenutno najaktuelniji. Ponudili su direktnu saradnju sa Rumunijom i posredovanje u saradnji sa Bugarskom u budućim projektima. Rekli su i da će obezbediti onima koji su zainteresovani i koji ponude dobre projekte, direktan pristup fondovima u Briselu.

Njihova predstavnica Đurđijana Konstantin je ohrabrila pristutne da pišu projekte i konkurišu, jer time mogu da ostvare bezbroj benefita u svojim sredinama.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski ističe da je ovo prvi put da stručnjaci dele savete sa predstavnicima lokalnih samouprava. Kaže da je Rumunija država koja povlači najveću količinu novca iz fondova EU, te će njihovi saveti sigurno poslužiti opštinama u ovom kraju. Sastanak-Rumuni;-foto:-JV Stručnjaci govorili i o tome kako mogu da dobiju novac besplatno; foto: JV

Od trenutka kada je Rumunija ušla u EU informacija je zaista zanimljiva da svake godine povuče najveću količinu novca iz fondova Evropske unije i da se to meri milionima evra. Zapravo između 400 i 500 miliona evra, prema podacima Evropske komisije iz Brisela, Rumunija kroz saradnju sa gradovima i opštinama, ne samo u Srbiji već i susednoj Bugarskoj, povlači - pojašnjava Sotirovski.

Podsetimo, Sotirovski je početkom godine rekla da je najveći problem niških opština da konkurišu za evropske IPA projekte to što nemaju dovoljno para u budžetu, ali su ovog puta mogli da čuju kako da dobiju novac besplatno.

Stručnjaci su izjave predsednika opština, kojima su pravdali što njihove opštine ne konkurišu na projekte Evropske unije, ocenili neodgovornim, jer nisu na vreme isplanirali kako će da iskoriste mogućnost koju ovi fondovi nude.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goca

    06:28 // 11. 5. 2018.

    U Rumuniji,lider Soc.dem.partije rekao je da su Soroševe organizacije"hranile zlo"u zemlji(u prevodu,ne pitaju sta kosta).У питању су протести иза којих стоји Сорош и његови милиони,као и интереси старе амер.администрације,каже Балан,представник Румуна у Србији.Проблем је што је румунски народ насео на јефтине игре Сорошеваца.Још је већи проблем и што би народ Србије опет насео.Треба о томе мислит

  • Goca

    05:50 // 11. 5. 2018.

    To je bar jasno kako se dolazi do para. Samo prodajte dusu djavolu...

  • Dijasporac

    23:39 // 10. 5. 2018.

    I rumuni nam sad drze lekcije eeee moje nislije dokle spadoste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: