Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 28. 10. 2016.

| Ekonomija

Stručnjaci iz ministarstava u Nišu prave nove spiskove, radnici u neverici

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
radnici
Radnci ne odustaju od okupljanja petkom; Foto: JV

Radnici propalih niških društvenih firmi još jednom su se okupili ispred Gradske kuće sa željom da čuju “sveže” informacije o zaradama koje im nisu isplaćene. Nove spiskove, nadaju se i konačne, u Nišu prave predstavnici ministarstava privrede, rada i finansija.

Kako je kazao Žarko Đorđević iz Elektornske industrije, sastanak je počeo razmatranjem “Građevinara”, a stručnjaci koji su stigli iz Beograda, prema njegovim rečima, neće tražiti ponovno dostavljanje dokumentacije na uvid.

Oni će upoređivati dokumenta sa evidencije koje je pravila Agencija za privatizaciju 2012. godine, niški Centar za socijalni rad, a dodatne podatke dobiće od stečajnih upravnika, tamo gde ih ima – kazao je.

Đođević dodaje da je, prema podacima sa kojima raspolaže, u Nišu 69 preduzeća i 4.300 radnika kojim država duguje plate – nekima i više miliona. Iako, prema najavama koje je dobio iz Radne grupe, Đorđević očekuje isplatu novca do kraja godine, neke njegove kolege su u neverici. Radiša Spasić Radiša Spasić - spikovi na osnovu kojih odlučuje Radna grupa nisu validni; Foto: JV

Očito se opet lovi u mutnom, uopšte se ne izlazi sa našim zahtevima. Navodno se traži da komisija kaže neke stvari, a ona ni ne može da zna šta mi hoćemo. Moraju da se čuju naši zahtevi, da se postigne dogovor i potpiše sporazum – kaže jedan od radnika Radiša Spasić.

On dodaje da podaci kojima raspolaže Radna grupa nisu validni, jer je, kako kaže 2012. godine rok za evidentiranje izvršnih sudskih presuda bio ograničen na svega nekoliko meseci i nisu se svi radnici odazvali. Spiskovi koje je pravio Centar za socijalni rad su, dodaje, nelegalni, jer ne postoji zvanična odluka na osnovu koje je rađena ta evidencija. 

Kako može legalna komisija Ministarstva pravde da na osnovu dva nelegalna i nelegitimna spiska, pravi dokumentaciju i spiskove za zarade. Trećina radnika uopšte nije tužila, a ovi koji su tužili nisu za ceo period, za neki period imaju vansudska poravnanja koja mogu da prođu, a za neki iz Agencije za mirno rešavanje sporova koja nema težinu izvršne sudske presude – ističe Spasić.

On postavlja pitanje i po kom kriterijumu će se određivati minimalne isplate i kamate. Radnici nisu želeli da odustanu od okupljanja ispred Gradske kuće, što su do sada radili svakog petka, iako su ih, kako je preneo Đorđević, iz Radne grupe zamolili da prekinu sa ovom praksom. Nešić Zoran Nešić kome duguju oko 6 i po miliona dinara štrajkovao je glađu početkom godine; Foto: JV

Podsetimo da je ministar privrede Goran Knežević sredinom oktobra posle sastanka premijera Alekasandra Vučića sa predstavnicima bivših radnika, kazao da će operativna grupa koju će činiti zaposleni iz nekoliko ministarstava doći u Niš i utvrditi tačan iznos potraživanja svakog radnika. On je tada rekao da veruje da će isplata početi do kraja godine.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vrana

    11:38 // 29. 10. 2016.

    Klasican primer kako obican covek u Srbiji ima samo obaveze a prava nikakva

  • Blackburn

    16:30 // 28. 10. 2016.

    Zar ima i takvih koji su,posle ovoliko godina i protesta,poverovali u zelju ministra da resi problem?Poslao strucnjake za zamajavanje!

  • Irena

    16:22 // 28. 10. 2016.

    Nadam se da nece da zanemare radnike koji najduze cekaju-10 i vise godina, i koji su najvise osteceni,jer su im i penzije srozane,a i oni su prvi krenuli u sve ovo! Bila bi velika nepravdea!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: