Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:43, 17. 6. 2019.

| Ekonomija

Studentski dom nastavlja da gradi ista firma koja rekonstruiše niški Trg

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
studentski dom
Ista firma nastavlja da gradi dom i rekonstruiše Trg u isto vreme; foto: M. K.

Za dvadesetak dana bi konačno trebalo da bude nastavljena izgradnja Studentskog doma, koji je počeo da se zida pre 10 godina na Gradskom polju u Nišu. Gradnju koja je stopirana pre 5 godina nastaviće Linija iz Valjeva i Bauvazen Lazarevac - firma koja bi uskoro trebalo da rekonstruiše i Trg kralja Milana.

Da će studenti umesto da gledaju u tek započetu zgradu konačno moći da se nadaju svojim sobama, nedavno je najavio direktor Studentskog centra Rade Rajković, i to dok se birao novi izvođač.

Na tender koji je raspisalo Ministarstva prosvete javile su se tri firme.

Zajedničku ponudu dali su Centum iz Leskovca i Kej iz Valjeva, ali je Komisija konstatovala da dostavljena dokumentacija ne sadrži sve dokaze za poslovni kapacitet i ne ispunjava sve tehničke zahteve za kvalitet aluminijumske stolarije.

Zbog tih bitnih nedostataka, kako je navedeno u odluci, njihova ponuda, iako najjeftinija, odbačena je kao neodgovarajuća.

Ponudu je dala i firma Tončev gradnja, ali zbog visoke cene ni oni nisu dobili posao.

Odlučeno je da gradnju nastave firme Linija iz Valjeva i lazarevački Bauvazen - firma koja bi u istom terminu trebalo da rekonstruiše i Trg kralja Milana. Ova firma je bila na crnoj listi poreskih dužnika, ali tvrde da su izmirili dug i da rade velike projekte širom Srbije.

Rajković kaže da je ugovor sa njima već potpisan, da će firme uskoro da se upoznaju sa gradilištem, a za dvadesetak dana i nastave izgradnju doma.

Vrednost radova bez PDV-a je skoro 92 miliona dinara, a Studentski centar je prihvatio da plati iznos PDV-a iz sopstvenih sredstava od skoro 18 miliona dinara - dodaje Rajković.

Rok da završe izgradnju višespratnice koja bi trebalo da postane dom za studente je 90 dana, kaže direktor, a potom će krenuti i opremanje. Za to je potrebno još vremena i novca.

Dogovor sa Ministarstvom, Vladom Srbije i premijerkom je da se obezbedi još 350 miliona za završetak konačno svih radova i opremanje doma i da se to nastavi odmah posle ove faze - navodi Rajković.

Ako sve bude išlo po planu, dodaje, nove sobe na raspolaganju studentima biće do kraja sledeće godine.

U novom domu biće mesta za oko 450 studenata. Rajković napominje da će time ukupni kapaciteti za smeštaj studenata biti veći za skoro 50 %, jer trenutno u niškim domovima boravi oko 950 njih.

Kaže i da imaju kapacitete da nahrane veći broj studenata, a da trenutno 4.500 njih koristi menzu.

Podsetimo, završetak izgradnje studentskog doma na Gradskom polju je bio neizvestan, jer je firma koja je počela radove tužila Ministarstvo prosvete zbog kašnjenja sa isplatom.


"Sledeće godine izgradnja još jednog doma"

Iako se na završetak doma za studente kod tehničkih fakulteta godinama čeka, nadležni imaju u planu da započnu izgradnju još jednog.

Rajković kaže da su imali ozbiljne razgovore o tome u Ministarstvu i da je plan da se sledeće godine uradi projektna dokumentacija.

2020. je planirano da se krene sa izgradnjom još jednog doma sa oko 400 mesta. Mogao bi da bude i na ovom delu na Gradskom polju, ali tragamo još za lokacijom koja bi bila najidealnija - kaže Rajković.

I rektor Univerziteta Dragan Antić je najavio da će Niš dobiti još jedan novi dom za smeštaj studenata, ali i da bi u njemu trebalo da bude mesta i za strane državljane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    12:46 // 17. 6. 2019.

    Ako sve bude po planu i ne umesa se slucajno neki novinar istrazivac ili neko ne planiran, bice para za sve koji su ucestvovali u ovom tenderu! A i bice i pragnje u kafanu!

    • trubac

      17:34 // 17. 6. 2019.

      Ima da im sviramo svaki vikend dozore kao i obicno kad dodju iz Bgd u kontrolu.

  • Mara

    09:18 // 17. 6. 2019.

    Ništa čudno.svašta se radi :)

    • Skener

      13:30 // 17. 6. 2019.

      A % jel su zaracunati i u kom iznosu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: