Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 9. 9. 2021.

| Ekonomija

Subvencije od 70 miliona dinara za oko 250 poljoprivrednika u Nišu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
Ugovori će poljoprivrednicima bitti podeljeni do kraja meseca; foto: A. K.

Iz budžeta Grada Niša biće izdvojeno 70 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednika, a član Veća Slobodan Ranđelović navodi da se za sada prijavilo 240 poljoprivrednika, a da će ih na kraju konkursa biti oko 250 njih koji će dobiti novčanu pomoć.

Kako je naveo član Veća zadužen za poljoprivredu Ranđelović, poljoprivrednici mogu da konkurišu za dve mere - kreditnu podršku i veštačko osemenjavanje.

Najveći deo novca smo već utrošili, ostale su dve mere. Jedna mera se odnosi na kreditnu podršku i ona je do 15. septembra gde se maksimum može uzeti 1.250.000 dinara, odnosno ukoliko je kredit na 5 godina 30 posto od glavnice i 8 posto kamate plaća Grad, ostalo plaća poljoprivrednik i već nekih imamo 8 takvih proizvođača koji su odlučili za tu meru u smislu da su kupovali traktore - rekao je Ranđelović.

Druga mera se odnosi na veštačko osemenjavanje koja je otvorena do 15. oktobra, a po svakom grlu se, kako je naveo, uzima po 2.000 dinara. Poljoprivrednici imaju pravo da apliciraju i za više grla. sastanak Bogićević na sastanku sa gradonačelnicom i članom Veća; foto: T. T.

Oko 240 sigurno do sada imamo prijava, očekuje se negde oko 250 prijava, imali smo ove godine malo veće finansijske vrednosti nego prošle godine u smislu fizičke imovine i drugih stvari, prošle godine smo imali da neko aplicira za 30 hiljada za neke sitinije stvari u fizičkoj imovini, ove godine imamo da kažemo 50 pa do 200, 300 hiljada - dodaje.

Ove godine su prvi put opredeljene subvencije za organsku proizvodnju, ali Ranđelović kaže da se niko nije prijavio.

Podsetimo, pojedini niški poljoprivrednici su odustali od konkursa za subvencije zbog, kako su naveli, novih uslova.


Bogićević: Na jugu i u drugim delovima Srbije nedostaju preradni kapaciteti

Niš je danas posetio pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, a na sastanku sa gradonačelnicom i članom Veća razgovarao je o stanju poljoprivrede u tom gradu.

Kao glavni problem na jugu Srbije i u drugim delovima zemlje u poljoprivredi, pomoćnik ministra Bogićević je označio preradne kapacitete.

Ono što nedostaje, to smo se složili, na tome moramo raditi u budućnosti, a to su preradni kapacteti. Nažalost, mi smo zemlja koja najviše izvozi sirovine i koja je najeftinija, nemamo nažalost taj zatvoren krug celog procesa od proizvodnje do prerade i to je ono to je sada u Srbiji potrebno. Kada vi imate preradu, kad imate hladnjače, mislim da će to biti mnogo lakše i da tih problema neće biti - istakao je Bogićević u Nišu.

Dodaje da na tom problemu treba Ministarstvo poljoprivrede zajedno da radi sa lokalnim samoupravama.

Na sastanku je bilo reči i o pomoći Republike oko realizacije neke fabrke ili, kako je rekao Ranđelović, nekog sajma koji bi se odnosio na proizvođače vina i rakije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    06:34 // 10. 9. 2021.

    Već desetak godina pričam o tom, da ovde nedostaje firma za preradu poljoprivrednih proizvoda i to je konačno ministarstvo ukapiralo.Za godinu dana može da se napravi najjača firma u toj branši.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: