Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 26. 11. 2015.

| Ekonomija

Sud prodaje zgradu niškog “Pomoravlja”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
zgrada
Upravna zgrada u "Pomoravlju" na prodaju; foto: pomoravlje-nis.co.rs

Upravna zgrada “Pomoravlja” na Bulevaru 12. februar, 3. decembra ide na licitaciju kako bi se radnicima koji su tužili firmu isplatile zaostale zarade i ostala potraživanja.

Kako stoji u Zaključku o prodaju nepokretnosti Osnovnog suda u Nišu, prodaje se zgrada poslovnih usluga koja se nalazi unutar same firme.

Površine je veće od 1.000 kvadrata, a njena procenjena vrednost je 63,7 miliona dinara.

Početna cena na prvom nadmetanju koje je zakazano za 3. decembar u 11 sati, u kancelariji 411 Osnovnog suda u Nišu iznosiće 60 % od procenjene vrednosti.

Bivši radnici koji su ranije tužili firmu kažu da ih ima dvadesetak koji očekuju da se prodajom upravne zgrade obezbedi novac za isplatu njihovih zaostalih zarada, nadoknada za prevoz i doprinose.

Mi smo se svi priključili jednom kolegi na koga se vodi tužba i svi u proseku potražujemo po 15.000 evra. Konkretno sve što nam nije plaćano od 2011. na ovamo - pričaju radnici.

zgrada Zgrada površine preko 1.000 kvadrata; foto: pomoravlje-nis.co.rsOni kažu da su stvari u preduzeću koje proizvodi boje i lakove, krenule nizbordo nakon privatizacije, a konkretno od 2007. godine kada su zarade i počele da kasne.

Danas tamo radi petoro naših kolega, a mi svi ostali smo, iako ne radimo, akcionari u preduzeću i imamo oko 35 % akcija - kažu radnici.

Inače preduzeće je privatizovala porodica Andrijašević u čijem je vlasništvu građevinska firma “Kosanica” iz Niša. Račun "Pomoravlja" je, prema podacima Narodne banke Srbije, blokiran na oko 60 miliona dinara od 25. novembra 2012. godine, ali preduzeće i dalje radi i nije u stečaju.

Na sajtu USAID-a posvećenom lokalnom razvoju “Pomoravlje” je predstavljeno kao kompanija koja od 2014. godine traži strateškog partnera ili kupca i predstavljena je kao povoljna za “braunfild” investiciju.

Razlog za prodaju su teškoće u poslovanju u koje je firma, kako piše na sajtu, zapala usled ekonomske krize i nestabilnosti tržišta 2013. godine

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sarkazam

    16:08 // 27. 11. 2015.

    Pomoravlje se svojevremeno vodilo kao jedna od najboljih firmi za proizvodnju boja i lakova sve dok nije sprovedena sumnjiva privatizacija po dogovoru tadasnjeg rukovodstva firme, a gle cuda, sadasnji nacelnik Uprave za inspekcijske poslove Ljubisa Janjic je u dobrim odnosima sa dinastijom Andrijasevic i sasvim slucajno se na spornoj zgradi sada izvode neki radovi.

    • Petar

      14:26 // 30. 11. 2015.

      Hteo sam da napišem svoje mišljenje o ovome, kad potpisnik "sarkazam" je već sve lepo opisao..I šta drugo, nego firmu koju su "ovi reformatori" uspeli da totalno unište (a bila, sigurno, bolja od "nekih" beogradskih), prodati u bescenje, kao i sve drugo po Srbiji... Nikakvo "skrivanje" iza "puta ka EU", neće vam pomoći gospodo rušitelji!!

  • cobi

    21:26 // 26. 11. 2015.

    U redu je da se isplate zaostala primanja radnicima i da imaju akcije,ali treba proceniti i ono šta su pojedini radnici pokrali i umanjiti im za taj iznos i akcije i primanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: