Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 9. 8. 2012.

| Ekonomija

Švajcarsko etno selo u Niškoj Banji

Autor:B.G.Izvor:eKapija
Švajcarsko selo Niška Banja Koritnik

Na desnoj strani brda kod Niške Banje uskoro bi mogla da otpočne izgradnja "Swiss Village", etno kompleksa sa bungalovima, spa centrom i sportskim terenima.

Švajcarsko selo Niška Banja Niško preduzeće "Lutecia invest", čiji su vlasnici dvojica francuskih državljana rodom iz ovih krajeva i jedan Nišlija, kako je objavio portal "eKapija" kupilo je zemljište, pribavilo je projekte i spremila novac za sve.

Gradnja, ipak, ne kreće, jer navodno lokalna vlast "nije voljna da baš zasuče rukave", prenosi eKapija komentar Miroslava Conića, jednog od vlasnika.

Naime, na tom placu i dalje nema struje, i nije izvesno kada će je biti.

- Sve što je do nas, mi smo spremili. Projekat je završen, novac imamo i to nije problem. Međutim, nikako da se reši pitanje dovođenje struje do parcele. Mi bez toga ne možemo da gradimo, a opcija da sami finansiramo izgradnju trafoa i drugih energetskih objekata ne dolazi u obzir, jer je za to potrebno mnogo novca – kaže Conić.

Conić, Nišlija koji već godinama živi u Švajcarskoj, kaže, da je odlučio da sagradi ovaj kompleks jer njegov rodni grad, za razliku od mnogih drugih mesta u Srbiji koje je posetio, godinama turistima nije ponudio ništa novo.

- Išao sam na Kopaonik, Zlatibor, u Sokobanju, Vrujce, Vrnjačku Banju... i oduševio se svim onim što se tamo nudi. Samo Niška Banja tavori, kao i čitav kraj. Ne da nemamo etnoselo, nego nemamo ni pristojan bazen, a da ne govorim o akva-parku i slično – izjavio je Conić.

Ideju za ovakav kompleks dobio je, kaže, gledajući idilične alpske kućice, pa će, po projektu, svi objekti u Niškoj Banji biti građeni u tom stilu. Otuda i ime - "Swiss Village". Svajcarsko-selo-Niska-Banja-2

Planirano je da "Švajcarsko selo", površine od 2.200 m2, u prednjem delu ima prijemni objekat sa recepcijom, gde bi se turisti prijavljivali. Takođe, u ovom objektu u prvom delu etnosela, biće i veliki restoran, kao i spa centar sa đakuzi kadama i drugim sadržajima za relaksaciju i odmor. Spa centar bi trebalo da ima i salon za masaže.

Deo za smeštaj turista je u zadnjem delu kompleksa. Planirano je dvadesetak bungalova od drveta, kako kaže naš sagovornik, "u švajcarskom stilu". Te kućice će biti prostrane i svetle, uglavnom će biti prizemne, a neke i na dva nivoa.

- Koristićemo isključivo prirodne materijale – drvo, kamen i staklo, jer nameravamo da gradnja bude zdrava i ekloški čista. Niška Banja je nezagađena, ima čist vazduh, mir, i turisti bi zaista mogli da uživaju u "Švajcarskom selu".

Ipak, i pored problema na koje ukazuje Conić kaže da neće odustati od planirane investicije.

- Ne odustajemo od investicije, uprkos preprekama na koje smo naišli, i nadam se da ćemo uspeti da rešimo probleme u vezi sa "Elektrodistribucijom", i da realizujemo projekat – kaže Conić.

Planirano je da "Švajcarsko selo" bude smešteno na desnoj strani brda kod Niške Banje, i bude udaljeno oko 600 metara od hotela "Srbija".


Lutecia invest Ko je "Lutecia invest"?

Preduzeće "Lutecia invest" osnovano je oktobra 2008. godine u Nišu, a njegovi vlasnici su dvojica francuskih državljana Sacha Jankovic (30%) i Anthony Gegić (40%) i Miroslav Conić (30%). Kao osnovna delatnost preduzeća upisano je: "Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem"

Inače, jedan od vlasnika "Lutecia invest", Sacha Jankovic je vlasnik 10% fabrike krovnih konstrukcija "Baticoque" koja je pre 2 godine otvorena u Nišu, a na njihovom sajtu "Lutecia invest" se navodi kao "ekskluzivni distributer za teritoriju Balkana, Rusije i Afrike".

Međutim, vredi pomenuti da ovo preduzeće nema nijednog zaposlenog, u 2009, 2010. i 2011. godini nije imalo prihode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Jovanovic

    01:50 // 6. 1. 2016.

    Znaci, planira se seca sume. Stetocine ce upropastiti i ono malo sume sto je ostalo radi par evra profita. Ogromna steta za sve, a verovatno i za tvorce projekta.

  • Snezana Jankovic

    15:51 // 23. 8. 2012.

    Samo da ne dozivi sudbinu Akva parka,a neka se zove kako god....

  • Animus

    23:49 // 14. 8. 2012.

    Rušenjem "Berlinskog zida" Evropa je rekla ne komunizmu/"Svoje nedam tuđe dizam"/. Sa tuđom otetom privatnom imovinom produžavaju kumunizam i proteruju starosedeoce sa svojih poseda kao da nije dovoljno da su dve generacije starosedeoca uništene kumunističkom pljačkom te bi valjalo nastaviti dalje sa njihovim uništavanjem i prodajom tuđe imovine i kićenjem perjem tuđega rada. To mora da prestane i da se poštuju prava čoveka kao i vratiti stare nazive u Niškoj Banji/hotel partizan je hotel Milenković, 9.borova je Simino imanje,..../

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: