Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 23. 4. 2014.

| Ekonomija

Svaki sedmi Nišlija nezaposlen

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
nsz-*nadji.info*.jpg
Oko 40.000 Nišlija na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, foto: nadji.info

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno 37.152 Nišlija nema posao, a radno mesto najteže nalaze lekari, zubari, profesori fizičkog, medicinski i ekonomski tehničari.

Niška filijala NSZ pokriva i Doljevac, Svrljig, Gadžin Han, Niška Banja, Aleksinac, Ražanj i Merošina. Uz ovih sedam opština broj nezaposlenih u Nišu i okolini penje se na 54.804.

U Birou kažu da u nalaženju posla važnu ulogu igra i zanimanje.

- Najteže do posla od visokoškolaca dolaze doktori medicine, stomatolozi, profesori fizičke kulture, a najlakše farmaceuti i IT stručnjaci. Od srednjoškolaca najteže dolaze do posla sa srednjom medicinskom i srednjom ekonomskom školom, a najviše se traže tekstilni radnici, frizeri i radnici iz ugostiteljskog sektora - kažu u NSZ.

Podaci o nezaposlenosti su iz marta ove godine, a kako kažu u NSZ, procenat nezaposlenosti u Nišu i okolini je, u odnosu na februar, smanjen za jedan odsto.

Očekuje se da u narednim mesecima određeni broj radnika bude angažovan na sezonskim poslovima, pre svih radnici u ugostiteljstvu, firzeri, kozmetičari i građevinci.

Nacionalna služba je ranijih godina sprovodila mere aktivne politike zapošljavanja u okviru kojih su organizovani programi stručne prakse, samozapšljavanja, sticanja praktičnog znanja i javnih radova.

U niškoj filijali kažu da, što se tiče ove godine, o ovim merama, mogu da govore tek kada Vlada Srbije usvoji Program rada NSZ.


dzonson Fabrika "Džonson Elektrika" skoro završena, čeka se raspisivanje konkursa z anove radnike, arhivska fotografijaVeliko interesovanje za “Džonson Elektrik”

Niška filijala NSZ je, kako kažu, u kontaktu sa predstavnicima “Džonson Elektrika” od njihovog dolaska u NIš. Do sada su, tvrde u NSZ, nekoliko puta vršili selekciju i odabir kandidata za potrebe ove kompanije.

- Interesovanje ljudi je zaista veliko, a ono što bi svim zainteresovanim preporučili jeste da se jave svojim savetnicima za zapošljavanje i da redovno prate konkurse na specijalizovanim web sajtovima, jer “Džonson Elektrik” ima praksu da pojedine oglase i javno objavljuje - kažu u NSZ.

Iz ove Službe poručuju da će i u narednom periodu vršiti selekciju i psihološka testiranja kandidata prema dogovorenim kriterijumima i zahtevima pojedinih pozicija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gagi

    10:59 // 29. 4. 2014.

    Konkurisem u proseku najmanje jednom nedeljno za posao,duze vreme.Uzgred, zavrsio sam fakultet,drzavni, redovno i na vreme.Ni na razgovor nisam pozvan.

  • Pukovcanin

    13:16 // 25. 4. 2014.

    Strasno 24g prijavljen na birou rada redovno se javlja na sajmove zazaposljenje u biru redovno se prijavljuje zavrsio tri skole i gde ce ? Strasno !!! Da li ce ovaj Nis i Perisic imati sluha za njih.

  • Suzana Velojic

    10:59 // 24. 4. 2014.

    Bar jos 20 000 radi kod privatnog poslodavca prijavljeno ali bez plata, doprinosa i zdravstvenog osiguranja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: